x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opozitia triumfa la alegerile din Ucraina

Opozitia triumfa la alegerile din Ucraina

01 Noi 2004   •   00:00

SURPRIZA - Primul tur al prezidentialelor de la Kiev, o lovitura pentru putere

Vot cu final neasteptat la Kiev. Candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, a iesit victorios in primul tur de scrutin al prezidentialelor, potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne.
ANA ILIE

Click pentru a mari imaginea
VICTORIOS. Primul tur a fost adjudecat de liberalul Viktor Iu[cenko
Ucrainenii s-au prezentat ieri la urne pentru a alege un succesor lui Leonid Kucima, la capatul unei campanii electorale calificata de mediile internationale drept cea mai murdara din istoria Ucrainei. Surprinzator, candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, a reusit sa stranga cele mai multe voturi, dupa cum aratau aseara sondajele realizate la sectiile de votare. Putini ar fi crezut, gandindu-se si la posibilitatea foarte mare ca scrutinul sa fie fraudat, ca rivalul lui Iuscenko, actualul premier Viktor Ianukovici, candidatul puterii, s-ar putea clasa pe locul al doilea. Este drept, Iuscenko va merge intr-un al doilea tur, la 21 noiembrie, cu Ianukovici, pentru ca, cel putin asa indica sondajele, nu a reusit sa obtina necesarul de cel putin 50% dintre voturile exprimate. In orice caz, e o victorie importanta pentru opozitia din Ucraina.

SONDAJE DIFERITE. Sondajele la cald dau procente diferite. Potrivit unuia dintre ele, considerat cel mai credibil, Iuscenko a primit 41,98% din sufragii, iar Ianukovici, 40,11 procente. Un alt sondaj, realizat de Centrul Razumkov, apropiat opozitiei, arata ca Iuscenko a obtinut 45,23% din voturi, iar premierul, 36,79%. In replica, cercetarea Fundatiei ruse de opinie publica indica 43% din sufragii pentru Ianukovici si 39% pentru Iuscenko. Astazi sunt asteptate primele rezultate oficiale, care vor arata cat de exacte au fost sondajele de ieri-seara.

SIGUR. Viktor Iuscenko a declarat la iesirea din sectia de votare ca "va castiga din primul tur". "Avem sansa democratica unica de a crea o tara dreapta", a mai adaugat pro-occidentalul. La randul sau, candidatul Puterii, Ianukovici, a spus ca a votat "pentru viitorul Ucrainei, pentru siguranta copiilor".

INCORDARE. Dintre cei 50 de milioane de locuitori, peste 37 de milioane de votanti au fost asteptati in sectiile de votare. Toata lumea urmareste cu sufletul la gura confruntarea dramatica dintre Ianukovici si liderul liberal Viktor Iuscenko. Primul este favoritul lui Kucima si are sustinerea presedintelui Vladimir Putin, cel de-al doilea reprezinta Opozitia ucraineana, atata cata este, si aduce o raza de speranta celor care doresc o reorientare a tarii spre valorile democratice.

NECUNOSCUTE. Este foarte probabil, spun observatorii, ca votul sa nu respecte nici pe departe normele internationale. Opozitia se teme de frauda, la fel si SUA si Europa. Pentru a preveni orice fel de incalcare, alegerile prezidentiale din Ucraina sunt monitorizate de peste 4.000 de observatori straini. Cu toate acestea, prezidentialele se desfasoara intr-o atmosfera destul de tensionata, avand in vedere ca puterea si opozitia sustin ca partea opusa va apela la smecherii si violente daca nu va fi de acord cu rezultatele.
VICTIMA
Candidatul Iuscenko a platit din greu "tupeul" de a reprezenta opozitia in alegeri. Mai intai, ceea ce inamicii lui numeau "o simpla gripa" s-a dovedit a fi o tentativa de otravire, care i-a paralizat jumatate de fata. Liderul Opozitiei a anuntat inca de la sfarsitul saptamanii trecute ca fiica sa insarcinata, fiul care si-a intrerupt studiile la universitate, sotia si cei trei copii mai mici au fost mutati intr-un loc secret, unde nu-i pot gasi cei care ii ameninta cu rapirea de mai bine de o luna.
×
Subiecte în articol: externe iuşcenko opozitia