x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orasul-morga

Orasul-morga

de Irina Cristea    |    Radu Croitoru    |    07 Sep 2005   •   00:00
Orasul-morga

Locuitorii din Saint Gabriel, statul Louisiana, au aflat cu uimire si groaza ca oraselul lor se va transforma in morga. Autoritatile federale au dispus ca aici sa fie transportate mii de cadavre care trebuie identificate.

In oraselul St. Gabriel, din statul Louisiana, numarul mortilor ar putea deveni mai mare decat cel al persoanelor aflate in viata. Motivul este decizia autoritatilor federale de a transporta aici cadavrele victimelor uraganului, pentru dificilele operatiuni de identificare. Trupurile neinsufletite recuperate din apele mortii vor ajunge la St. Gabriel in autocamioane dotate cu camere frigorifice.

PROCEDURA. Cadavrele vor fi initial decontaminate de catre echipe specializate. Vor urma etapele prevazute de operatiunea de identificare: clasarea si etichetarea eventualelor documente personale, fotografierea fetei si a unor posibile semne particulare, prelevarea de amprente dentare si de ADN. Dupa colectarea acestor date, corpurile neinsufletite vor fi numerotate si depuse in saci de plastic in camioane frigorifice. Autoritatile din Louisiana vor lua legatura cu familiile victimelor prin intermediul unui serviciu specializat. Morga temporara va ocupa suprafata unui teren de baseball si se va ocupa de victimele din intregul stat Louisiana. Potrivit estimarilor, aici vor ajunge circa 5.000 de cadavre, in conditiile in care populatia orasului este cu cateva sute de persoane mai mica.

De altfel, localnicii au ramas fara glas la aflarea vestii ca oraselul lor se va transforma in morga si ca mii de cadavre risca sa se descompuna la doi pasi de ei. Autoritatile fac tot ce le sta in puteri sa le explice ca trupurile neinsufletite vor fi pastrate in conditii igienice, in camere frigorifice, si ca nu exista riscul ca in St. Gabriel sa izbucneasca vreo epidemie. Oamenii sunt insa greu de convins, mai ales ca sunt in curs masuri de izolare a orasului prin blocarea cailor de acces. De altfel, accesul populatiei nu va fi permis in zona, iar autoritatile au cerut jurnalistilor sa nu dezvaluie locul exact in care se afla morga.

SINISTRU. Trupurile neinsufletite ale victimelor vor fi identificate la Saint Gabriel

EFECTE SECUNDARE. Dincolo de numarul mortilor si de pagubele insemnate, uraganul Katrina va lasa urme asupra psihicului miilor de supravietuitori si salvatori, care au asistat la scene de cosmar, au vazut trupuri neinsufletite plutind pe apa sau abandonate pe strazi, au urmarit esecul unor misiuni de salvare tardive sau au trait drama evacuarii. Asociatia profesionistilor in sanatate mintala din New Jersey a recomandat americanilor, inclusiv celor care doar se uita la televizor, ca in aceasta perioada de teribila suferinta si angoasa sa acorde o mare atentie echilibrului lor psihic.

"Este absolut normal sa te simti deprimat in aceste momente, insa oamenii trebuie informati cu privire la simptomele care ar putea indica o problema mai grava", a explicat Debra Wentz, directoarea asociatiei.

Specialistii mentioneaza, printre simptome, tulburarile de somn sau de nutritie, problemele de concentrare, cosmarurile recurente, irascibilitatea, teama excesiva, sentimentul de neputinta si transpiratia abundenta. Medicii sustin ca aproape toti supravietuitorii sunt afectati de unul sau mai multe dintre aceste simptome, dar evolutia lor trebuie monitorizata, pentru evitarea cronicizarii. Psihiatrul Thomas Insel, directorul Institutului national pentru sanatate mintala, a reamintit insa ca "numeroase studii, efectuate in tari confruntate cu razboaie sau crize majore, au evidentiat extraordinara capacitate de refacere a oamenilor".

"Majoritatea isi revin dupa traumatisme. Altii, mai vulnerabili sau care au suferit traume anterioare, vor avea nevoie de ajutor suplimentar", a adaugat Insel.

RECOMANDARI. Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar expertii recomanda sa le fie respectate activitatile familiare, sa fie tratati cu multa rabdare, sa li se explice ca este normal sa se simta tulburati si sa fie antrenati in activitati placute si linistitoare. Multi membri ai echipelor de salvare, socati de scenele dezolante la care au asistat, au prezentat in ultimele zile diverse tulburari, izbucnind in hohote de plans sau inchizandu-se in sine. La New Orleans, "unii pompieri si politisti sunt traumatizati si s-au inregistrat mai multe sinucideri", a anuntat primarul Ray Nagin. Depasiti de situatie, unii dintre membrii fortelor de ordine si-au aruncat insignele in semn de neputinta. Secretarul pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, a avertizat la randul sau ca scaderea nivelului apelor in urmatoarele zile va scoate la lumina trupurile si mai multor victime, iar impactul psihologic risca sa devina sever. Ambarcatiunile de salvare continua sa recupereze trupurile neinsufletite ale victimelor, in timp ce alte corpuri, intrate in descompunere, zac in plina strada, pe terenurile virane sau in curtile scolilor.

Ca si cum situatia nu ar fi suficient de grava, tot mai multe voci sustin ca distrugerile provocate de uraganul Katrina la New Orleans ar fi putut fi evitate.

AFLUX DE SINISTRATI
Cel putin 273.600 de persoane ramase fara locuinte in urma trecerii uraganului Katrina prin sudul Statelor Unite sunt adapostite in 16 state federale, cei mai multi dintre cei evacuati fiind gazduiti in Texas, conform informatiilor publicate de Departamentul pentru Securitate Interna, citate de AFP. Precipitatiile abundente au provocat ruperea unor diguri si inundarea a 80 la suta din teritoriul orasului New Orleans din Louisiana, dar si pagube importante in statul Mississippi. Aproape 127.000 de persoane se afla in centre speciale din Texas, a declarat un reprezentant al Agentiei federale pentru managementul situatiilor de criza (FEMA), citand un raport al Departamentului pentru Securitate Interna. El a adaugat ca raportul include lista persoanelor ramase fara adapost, a celor care au ajuns deja in adaposturi temporare si a celor care se indreapta spre astfel de adaposturi. In zonele din Louisiana mai putin afectate de uragan au fost create alte centre de primire, unde au fost deja adapostite 50.000 de persoane. Alti 50.000 de sinistrati au ajuns deja in statul vecin Arkansas, in timp ce 13.000 se afla in Mississippi, 12.000 in Tennessee si 10.000 in Alabama. Conform datelor FEMA, au fost create 679 de centre de primire pentru refugiati. Sute de mii de persoane care au parasit zonele afectate de uragan s-au cazat, cu mijloace proprii, in hoteluri sau la cunostinte, numai in Texas aflandu-se in aceasta situatie circa 100.000 de persoane. In plus, unii dintre sinistrati au ajuns in Oklahoma, Colorado, Florida, Georgia, Illinois, Michigan, Missouri, Utah, West Virginia si Districtul Columbia.
×
Subiecte în articol: externe