Pus la colț de Uniunea Europeană și de forțele liberale occidentale finanțate din Statele Unite, șeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, se declară consternat de noua ordine mondială pe care entități multiculturale puternice încearcă să o impună pe bătrânul continent. Premierul spune că nu știe dacă să râdă sau să plângă atunci când guvernul său este atacat de liberali din țările multiculturale, în care „statuile sunt dărâmate”, iar „războaiele dintre găști” au loc în plină stradă.
„Imperialismul liberal domnește în vestul Europei și încearcă să-și impună punctul de vedere în statele care gândesc diferit. Deseori, democrații americani și instanțele internaționale de judecată participă, de asemenea, la această încercare”, a spus liderul ungar, citat de „Breitbart”, referindu-se la recenta hotărâre a judecătorilor europeni, care au decis că reglementările impuse de Budapesta organizațiilor neguvernamentale finanțate de George Soros și altor donatori internaționali, în privința asigurării transparenței fondurilor utilizate, sunt ilegale. „Există o tendință internațională în politică, menită să ducă la slăbirea și eliminarea guvenelor naționale și a națiunilor, care sunt împachetate într-o nouă ordine imperialistă”, a continuat Orban, într-un interviu acordat „Radio Kossuth” și citat de „Breitbart”. „Acest lucru este urmărit acum nu doar de anumite state, ci și de organizații globale supranaționale, operate de oameni de afaceri care finanțează această schemă și care se consideră entități supranaționale”, a avertizat Orban, făcând aluzie la miliardarul american de origine maghiară George Soros. În ultimele luni, Orban a fost ținta unor critici dure din partea forțelor de stânga de pretutindeni, din cauza măsurilor pe care le-a adoptat contra imigrației în Ungaria, împotriva multiculturalismului, precum și a politicii sale de promovare a familiei tradiționale, remarcă site-ul american. Amintindu-și de anii ’80, când Ungaria se afla încă sub jugul comunist, iar el era un tânăr activist pro-democrație, Orban afirmă că, la vremea respectivă, „atunci când cineva rostea cuvântul «Occident», acesta avea doar conotații pozitive”. „Ne apuca râsul când auzeam de la propaganda sovietică faptul că persoanele de culoare sunt bătute în America, precum și propaganda despre dependența tineretului occidental de Coca Cola. Acestea erau toate criticile pe care socialismul le putea aduce Occidentului”, își amintește liderul de la Budapesta.
Importul de anarhie
În aceste condiții, 30 de ani mai târziu, câteva țări occientale par să se îndrepte spre „o ruinare financiară”, „pe măsură ce datoriile suverane au acumulat până la și peste 120%”, spune Orban. „Un val de violență mătură aceste state”, remarcă premierul ungar, referindu-se la vandalizarea monumentelor eroilor și a statuilor unor figuri istorice precum Winston Churchill, Thomas Jefferson și George Washington, care s-a propagat în Marea Britanie, SUA și Europa, de când protestele „Black Lives Matter”, provocate de moartea americanului de culoare George Floyd, s-au transformat într-o mișcare globală contra „rasismului sistemic” și, într-o formă mai generală, împotriva identității occidentale. Mai mult, avertizează Orban, „pe străzile unor frumoase orășele din state occidentale ale Europei se duc adevărate războaie între găști”, între diferite grupări etnice. Foarte probabil, premierul s-a referit la încleștările dramatice dintre bande cecene și algeriene, de pe străzile orașului francez Dijon, despre care au existat mult mai multe relatări în Europa Centrală și de Est decât în Occident. „Mă uit la țările care continuă să ne trimită mesaje despre cum să ne trăim corect viețile, despre cum să guvernăm și cum să gestionăm o democrație și nu știu dacă ar trebui să râd sau să plâng”, a încheiat Orban.
„Există o tendință internațională în politică, menită să ducă la slăbirea și eliminarea guvenelor naționale și a națiunilor, care sunt împachetate într-o nouă ordine imperialistă”.
Viktor Orban