Condus de controversatul premier de dreapta Viktor Orban, partidul aflat la putere în Ungaria, Fidesz, a fost suspendat din cea mai mare formațiune paneuropeană, Partidul Popular European (PPE), pe termen nelimitat, din cauza sfidării politicii unitare a blocului comunitar și a acuzațiilor privind încălcarea principiilor statului de drept. Fidesz a riscat chiar expulzarea, însă a fost salvat în ultimul moment de succesoarea Angelei Merkel.
Cu o majoritate aproape unanimă, grupul paneuropean de centru-dreapta s-a pronunțat, miercuri seară, pentru retragerea dreptului de vot al Fidesz în cadrul reuniunilor sale. De altfel, formațiunea lui Orban nu va mai putea participa la aceste reuniuni și își pierde și dreptul de a propune candidați pentru poziții în PPE. Altfel spus, pentru moment, Fidesz nu mai are drepturi de membru al PPE. Efectele acestei decizii au fost resimțite rapid, chiar ieri, de către Viktor Orban, care nu a mai putut să-și facă apariția alături de alți lideri ai PPE, precum cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și cel al Austriei, Sebastian Kurz, în avanpremiera summit-ului UE. Înaintea votului de miercuri, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi 13 partide din PPE au cerut expulzarea Fidesz, însă şefa creştin-democraţilor germani (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, favorită să-i succeadă în funcție Angelei Merkel, a cerut un compromis de ultim moment, prin suspendarea formațiunii conduse de Orban și crearea unei comisii de analiză pentru evaluarea respectării statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria. Până la urmă, soluția oferită de lidera celui mai mare partid din PPE a avut câștig de cauză. De partea cealaltă, înaintea votului, Fidesz amenința că, în cazul suspendării, ar putea părăsi PPE. Imediat după vot, premierul Orban a venit cu propria versiune, potrivit căreia popularii europeni au fost de acord nu să suspende Fidesz, ci să-i permită, în mod voluntar, să nu mai participe la activitatea grupului paneuropean, până când o comisie independentă își va finaliza analiza asupra statului de drept în Ungaria. El a amintit că Fidesz a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European, cifre care par să fi cântărit greu în decizia PPE de a nu exclude partidul lui Orban din rândurile sale. De altfel, în textul de compromis adoptat miercuri, se arată că „preşedinţia PPE şi Fidesz au convenit de comun acord suspendarea Fidesz, până la publicarea unui raport de către o comisie de evaluare”. În text nu este menţionată însă nicio durată a suspendării.
Ce a umplut paharul
Picătura care a umplut paharul PPE față de derapajele tot mai dese ale Fidesz a fost o campanie contra imigranților, inițiată de autoritățile de la Budapesta. Campania i-a atacat direct pe Jean-Claude Juncker și pe miliardarul american de origine ungară George Soros, acuzați direct pentru încurajarea imigrației în Europa. Mai mult, Orban îi numise „idioți utili” pe liderii PPE care au cerut excluderea formațiunii sale. Săptămâna trecută, Orban a dat însă de înțeles că-și dorește încetarea acestui război și a cerut scuze liderilor jigniți. Premierul pune mare preț pe părerea propriului electorat, iar sondajele comandate de Fidesz au arătat că susținătorii săi sunt pro-UE și se tem că o eventuală excludere din PPE ar fi primul pas spre părăsirea blocului comunitar.
„Va fi înfiinţat un Comitet condus de fostul preşedinte al Consiliului European Herman van Rompuy, care va evalua respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria”.
Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.