x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orientul Mijlociu - Razboinici in cer si pe pamant

Orientul Mijlociu - Razboinici in cer si pe pamant

de Anca Aldea    |    20 Iul 2006   •   00:00
Orientul Mijlociu - Razboinici in cer si pe pamant

Unitati terestre ale armatei israeliene au intrat ieri pe teritoriul Libanului pentru o serie de misiuni impotriva avanposturilor Hezbollah. Pentru prima data de la inceputul raidurilor, bombele au tintit si centrul capitalei libaneze.

Este a doua oara de la inceputul ostilitatilor cand Israelul recunoaste ca si-a trimis trupele terestre in sudul Libanului. Si atunci, si acum, un purtator de cuvant al Armatei israeliene a declarat ca atacurile terestre "sunt limitate si vizeaza tinte specifice in apropierea frontierei".

DURATA INCERTA. Cotidianul Ha’aretz considera ca razboiul din Orientul Mijlociu s-ar putea prelungi inca doua saptamani, timp in care nu poate fi exclusa o ofensiva terestra de amploare, care va avea drept scop lovirea tintelor militare ale Hezbollah. Potrivit Statului Major al Armatei israeliene, ar putea fi intensificate atacurile impotriva rampelor de rachete Hezbollah, fiind vizate dispozitivele cu raza mai lunga de actiune si locurile in care se afla membri ai comandamentului operational al Hezbollah. "Israelul incearca sa slabeasca semnificativ capacitatea Hezbollah, nu sa anihileze grupul siit, deoarece este imposibil sa elimini o miscare populara, religioasa", a declarat un responsabil militar israelian.

ATACURI. Raidurile intensive din Liban s-au soldat in noaptea de marti spre miercuri cu moartea a cel putin 58 de persoane in zona Beirutului si in sudul tarii. Avioanele israeliene au atacat de trei ori "perimetrul de securitate" al militiilor Hezbollah din sudul Capitalei, precum si centrul Beirutului, pentru prima data in opt zile. Mai multe cartiere rezidentiale din Capitala au fost transformate in ruine. In cursul diminetii de ieri, la Nabatiya si-au pierdut viata o libaneza si cei trei copii ai sai, precum si o femeie din Sri Lanka si un sudanez. Alti cinci civili au fost ucisi intr-un raid care a vizat un convoi de camioane in localitatea Maaraboun, situata la circa 85 de kilometri nord-est de Beirut. Aviatia israeliana a bombardat si o baza a Hezbollah din orasul Baalbeck, precum si o cladire din Hermel, bastion al miscarii siite situat mai la nord, in apropiere de frontiera cu Siria. Agentia France Press noteaza ca atacurile israeliene au vizat si un centru comercial din Ghaziya, statiune la Marea Mediterana situata in apropiere de orasul Tyr. De sub ruinele cladirii distruse au fost scoase cinci persoane in viata, intre care trei muncitori egipteni. Surse diplomatice israeliene ne-au declarat ca Israelul a vizat, de la inceputul operatiunii, cartierele generale ale Hezbollah, concentrarile de munitie ale miscarii siite, locurile in care se afla lansatoarele de racheta si postul de televiziune.

ULTIMATUM. Statele Unite au instiinat Israelul ca mai are la dispozitie o saptamana pentru a distruge tintele Hezbollah. Dupa incheierea acestui termen-limita, Washingtonul se va alatura solicitarilor internationale de incetare a ostilitatilor din Liban, au declarat, pentru ziarul britanic The Guardian, surse britanice, europene si israeliene. Mai mult, intr-o scrisoare transmisa Congresului, presedintele SUA, George W. Bush, a afirmat ca tara sa ar trebui sa trimita militari in Liban, pentru a asigura protectia cetatenilor americani si a obiectivelor americane. "Trupele vor fi retrase dupa ce va fi sigur ca nu mai exista nici o amenintare la adresa cetatenilor si intereselor americane", a scris Bush.

REPATRIEREA CETATENILOR ROMANI CONTINUA
Un grup de 200 de cetateni romani si rezidenti in Romania vor fi evacuati din Liban, in timp ce alti 19 romani, care nu pot ajunge la Beirut, vor pleca din aceasta tara la bordul unor nave straine, a anuntat, ieri, presedintele Traian Basescu. Acesta a spus ca autoritatile romane vor organiza un al treilea transport de cetateni romani si rezidenti in Romania, exprimandu-si speranta ca cele 200 de persoane vor ajunge vineri dimineata in siguranta in tara. Basescu a mentionat ca alte 19, care nu pot ajunge la ambasada din Beirut, vor pleca din Liban la bordul unor nave straine catre Larnaca, urmand a fi preluati din Cipru de avioane romanesti. El a facut apel catre cetatenii romani aflati in Liban sa inteleaga faptul ca ambasada Romaniei nu poate sa asigure transportul din diferitele zone ale Libanului catre Beirut, infrastructura rutiera nepermitand acest lucru. (I.C.)

TEORII ISRAELIENE SI AMERICANE
Ieri, vicepremierul israelian, Shimon Peres, a detaliat ca Israelul nu face decat sa se apere in fata unui atac Hezbollah orchestrat de Iran. "Iranul a batjocorit comunitatea internationala, sustinand miscarea Hezbollah in Liban", a afirmat Peres pentru Radio Israel. "Hezbollah ne-a atacat si ripostam chiar mai puternic", a continuat vicepremierul.

Americanii au si ei o teorie proprie, pe care a prezentat-o chiar presedintele George W. Bush. "Radacina problemei este Hezbollah si trebuie gasita o solutie la nivel international, spunand clar Siriei ca trebuie sa inceteze sa-i mai sustina. In opinia mea, Siria incearca sa revina in Liban", a afirmat Bush. "Exista suspiciuni ca instabilitatea creata prin atacurile Hezbollah reprezinta o modalitate sigura pentru elemente din Liban de a facilita revenirea Siriei", a subliniat liderul de la Casa Alba. (Ana Ilie)

HEZBOLLAH SFIDEAZA: "NU NE PUTETI OPRI!"
O noua serie de opt rachete lansate de Hezbollah au lovit ieri orasul Haifa, al treilea ca marime din Israel. Cel putin doua persoane au fost ranite in acest atac. Surse din politie au declarat pentru AFP ca cinci rachete au cazut in mare, o alta a lovit o cladire aflata in constructie, iar a treia a cazut langa un restaurant, provocand pagube materiale. Din motive deocamdata necunoscute, alarmele antiracheta nu au functionat. Miscarea Hezbollah a anuntat ieri ca poate prelungi luni de zile atacurile asupra zonei de nord a Israelului. "Armata israeliana a intrerupt toate drumurile si a bombardat camioane pentru a incerca sa opreasca transportul armelor, dar nu a reusit sa distruga rutele noastre de aprovizionare cu armament", a spus un lider al gruparii. (I.C.)
×
Subiecte în articol: externe liban israeliene hezbollah