x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OSAMA BIN LADEN își gestiona rețeaua de TERORIȘTI ca un adevărat DIRECTOR DE RESURSE UMANE

OSAMA BIN LADEN își gestiona rețeaua de TERORIȘTI ca un adevărat DIRECTOR DE RESURSE UMANE

20 Mai 2015   •   20:41
OSAMA BIN LADEN își gestiona rețeaua de TERORIȘTI ca un adevărat DIRECTOR DE RESURSE UMANE

Gestionarea unei organizaţii precum Al-Qaida nu este ceva fără importanţă, Osama Ben Laden era conştient de aceasta şi administra reţeaua internaţională ca un veritabil director de resurse umane, potrivit unor documente declasificate, care au fost recuperate în cursul unui raid aerian ce l-a costat viaţa în 2011, relatează miercuri AFP.

''Completaţi vă rog cu informaţiile cerute, precis şi onest. Scrieţi într-o manieră clară şi lizibilă. Nume, vârstă, stare civilă. Vreţi să comiteţi un atentat sinucigaş ?''. Formularul de recrutare de către organizaţie începe cu obişnuitele întrebări despre starea civilă, dar se abate repede: ''Pe cine vreţi să contactăm dacă deveniţi un martir ?''.

Acest document, care are antetul ''Comisia de securitate, Organizaţia Al-Qaida'', figurează printre sutele de pagini care au fost declasificate miercuri de către autorităţile americane şi au fost consultate de AFP. Ele au fost capturate în cursul raidului forţelor speciale americane din 2 mai 2011, când a fost ucis Osama Ben Laden, care trăia ascuns la Abbottabad, în Pakistan.

Nu a fost posibilă verificarea în mod independent a originii documentelor, nici traducerea lor în limba engleză, notează AFP.

Recrutarea unei reţele internaţionale de jihadişti când el este cel mai căutat om de pe planetă, vânat de dronele americane unde se retrăsese într-o vilă din Abbottabad, necesită organizare. Documentele, în majoritate note interne sau ciorne ale unor discursuri niciodată rostite, lasă să se vadă un Ben Laden obsedat de administraţie.



''Una dintre specialităţile de care avem nevoie şi pe care nu trebuie s-o neglijăm este ştiinţa administraţiei'', se poate citi într-o notă care face apel la formare profesională.

El face apel la antrenarea celor mai motivaţi, cu cele mai puternice convingeri religioase şi mai ales a celor cu diplomă, în locuri sigure din Pakistan.

''Trebuie să fii pios şi răbdător'', insistă el într-o notă a organizaţiei, care aduce un omagiu discreţiei celor care au comis atentatele din 1998 împotriva Ambasadei SUA din Nairobi (Kenya).

''Orice persoană care manifestă supărare, care nu îndeplineşte sarcinile care îi sunt trasate şi care se enervează repede, trebuie s-o retragem din misiunile externe. În Kenya, fraţii au rămas în casă timp de nouă luni''.

Şeful Al-Qaida explică faptul că nu este nevoie să cunoască detaliile ''misiunilor externe'', denumire dată atacurilor împotriva intereselor occidentale. ''Dar când misiunile externe sunt întârziate, sunt obligat să mă interesez de problemă'', afirmă Ben Laden într-o altă notă.

Într-un document care, potrivit analiştilor CIA, ar fi fost redactat de Osama Ben Laden sau de un înalt responsabil al Al-Qaida, reţeaua este preocupată de desfăşurarea prea rapidă a unor recruţi. ''Ceilalţi fraţi sunt noi şi ne grăbim să-i trimitem foarte repede, înainte ca securitatea lor să fie în joc sau documentele lor să fie expirate''.

Cazul unui voluntar, rămas doar două luni în rândurile Al-Qaida, după care s-a întors într-o ţară occidentală, este dat ca exemplu. ''Noi l-am pregătit în domeniul explozibililor şi el s-a întors (...). Noi n-am mai auzit vorbindu-se despre el de atunci'', declară preocupat autorul notei.

Când organizaţia s-a aflat într-o situaţie delicată, cu jihadiştii experimentaţi care au luptat în Afganistan deposedaţi de documente de călătorie, deoarece erau cunoscuţi de serviciile de informaţii străine, Ben Laden a venit cu un răspuns uimitor, demn de un administrator: ''Avem nevoie de un departament pentru dezvoltare şi organizare''.

Pentru a evita trimiterea de noi recruţi fără experienţă, organizaţia a prevăzut chiar însărcinarea unui ''locotenent'' al său cu căutarea de jihadişti şi instruirea lor în cele mai bune practici de luptă într-un centru de excelenţă.

''Vom trimite câţiva fraţi străluciţi (...) să studieze la universitate'', adaugă nota, promiţând crearea unei noi generaţii de mujahedini, licenţiaţi în ştiinţe politice, economie şi inginerie. Şi chimişti, de asemenea, pentru ''fabricarea de explozibili, pentru care avem o nevoie urgentă''. Dar şi specialişti în media şi comunicare, deoarece Osama Ben Laden intenţiona ca în 2011 să marcheze 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 prin lansarea unei mari campanii mediatice. Dar, n-a mai apucat. A fost ucis cu patru luni mai înainte.

×