x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ossama ben Laden trăia în stil occidental

Ossama ben Laden trăia în stil occidental

de Anca Aldea    |    04 Mai 2011   •   20:08

Cel mai căutat terorist din ultimul deceniu a trăit bine mersi în văzul tuturor. Potrivit incisivului tabloid britanic Daily Mail, complexul pe care Ossama ben Laden îl împărţea cu familia sa era cunoscut ca aparţinând "unui lider important al reţelei Al-Qaeda".

Copiii din vecini erau ţinuţi la distanţă – dacă le sărea mingea de cricket în curtea reşedinţei, nu o primeau niciodată înapoi. "Primeau, în schimbul fiecărei mingi, 100-150 de rupii (doi-trei dolari)", potrivit unui vânzător de îngheţată. De intrat, intrau persoanele cele mai de încredere, cum era bărbatul care îi aducea lui Ben Laden capre şi alte animale. Însă omul cu laptele lăsa întotdeauna sticlele la poarta complexului fără să sune nici măcar o dată. Şi ziarele veneau zilnic, iar vânzătorul de presă primea remuneraţia la sfârşitul fiecărei luni, nici mai devreme, nici mai târziu.

Zahar Ahmed, un puşti de în vârstă de 12 ani, a declarat pentru BBC că l-a cunoscut personal pe Ben Laden. "Obişnuiam să mă duc în casa lor. El avea două soţii. Una vorbea ara­bă, cealaltă urdu (dialect vorbit în Pakistan, n.n.). Aveau trei copii, o fată şi doi băieţi. Mi-au dat doi iepuri. Au instalat o cameră la cea mai în­de­păr­tată poartă ca să vadă oamenii înainte să intre în casă", a povestit Zahar. Cei doi fii ai teroristului mer­geau la magazin de două ori pe săp­tă­mână. Cumpărăturile lor obişnuite in­cludeau cantităţi mari de legume, fruc­te, orez, biscuiţi, gem, miere, în­ghe­ţată şi acadele. "Fraţii erau întotdeauna politicoşi şi întrebau ce s-a mai întâmplat în oraş şi dacă au fost vi­zitatori neobişnuiţi în zonă", a po­vestit vânzătorul de îngheţată. C­opiii lui Ben Laden  frecventau cursurile unei şcoli din apropiere, fără ca servi­ciile secrete pakistaneze să (se) se­si­ze­ze, scrie Daily Mail. Împreună cu fa­milia teroristului mai locuiau, po­tri­vit Daily Mail, cel puţin încă două fa­milii şi surse citate de presă afirmă că nu­mă­rul total al copiilor era de până la 20. Un localnic, Sher Mo­hammed Khan, a declarat că sora sa a intrat o dată în casa lui Ben Laden pentru a le administra un vaccin antipoliomielită copiilor. Alţi martori au spus că teroristul era vizitat frecvent de un doctor, care îi admi­nistra dializă, date fiind problemele pe care Ben Laden le avea cu rinichii.

Secretomania în care trăia tero­ristul căutat de americani a luat sfârşit duminică, după ce însuşi preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat eli­minarea persoanei responsabile pentru uciderea, la 11 septembrie 2001, a peste 3.000 de persoane. La scurt timp după încheierea ope­ra­ţiu­nii Geronimo, adică după aproximativ 40 de minute, americanii au găsit, asu­pra lui Ben Laden, 500 de euro şi două numere de telefon secrete cusu­­te pe haine, iar în casă numeroase ambalaje de Pepsi şi Coca Cola, precum şi produse Nestle, şampanie de cea mai bună calitate etc. Surse neconfirmate până la închiderea ziarului precizau că a mai fost găsită o înregistrare video care ar fi fost rea­lizată de Ben Laden cu puţin timp înainte de a fi ucis, iar hard disk-ul calculatorului aflat în biroul teroristului a ajuns deja la sediul CIA.

Ben Laden a fost ucis şi, alături de el, a murit şi unul dintre fiii săi. Surse citate de agenţiile de ştiri spun că, în timpul operaţiunii de duminică, au fost ucişi alţi doi bărbaţi, probabil mesageri folosiţi de liderul Al-Qaeda, precum şi o femeie. Cel puţin şase copii cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani au scăpat nevătămaţi, însă două femei care îi însoţeau au fost rănite în urma atacului. Membrii comandoului american nu au suferit pierderi de vie­ţei omeneşti. Potrivit Armatei ame­ricane, un elicopter a fost distrus în cursul operaţiunii, din cauza unei defecţiuni mecanice. Acest lucru le-a dat mari bătăi de cap america­ni­lor, de vreme ce aparatul era destinat transportului de prizonieri capturaţi la reşedinţa lui Ben Laden. Surse ci­ta­te de televiziunea Al-Arabiya  spe­cu­lează că forţele americane nu au pu­tut aresta membrii familiei deoa­re­ce nu exista suficient loc în elicopterul funcţional, în care se aflau, alături de militarii americani, două cadavre – al lui Ben Laden şi al fiului acestuia.

Potrivit unor surse, după plecarea comandoului american, forţele de securitate pakistaneze au arestat 16 persoane în casa liderului al-qaedan. Aceleaşi surse au precizat că unele persoane reţinute au fost trimise în Afganistan, iar membrii familiei lui Ben Laden au fost transportaţi la Rawalpindi, în apropiere de capitala pakistaneză Islamabad.

Şi-a văzut tatăl murind
Fiica lui Ossama ben Laden şi-a văzut tatăl împuşcat mortal. Potrivit televiziunii Al-Arabiya, care citează oficiali din cadrul serviciilor de securitate, fetiţa în vârstă de 12 ani susţine că părintele său a fost capturat viu şi împuşcat mortal în primele minute ale operaţiunii, chiar în faţa familiei sale.
Fiica lui Ben Laden ar mai fi povestit şi despre cum americanii au târăt corpul neînsufleţit al tatălui ei până la elicopter şi l-au urcat în aparat. Postul de televi­ziune a precizat că fetiţa şi două femei, între care una ar fi fost mama copilei şi cealaltă un medic de origine yemenită, au fost reţinute de forţele americane.
Surse neconfirmate până ieri după-amiaza au precizat că forţele americane care au descins la Abbottabad au reţinut şi un fiu al teroristului, care ar fi fost rănit în timpul operaţiunii Geronimo şi care ar fi fost evacuat la bordul unui elicopter special pregătit.

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis