x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihail Saakașvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează

Mihail Saakașvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează

de Redacția Jurnalul    |    12 Mar 2023   •   22:04
Mihail Saakașvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează
Sursa foto: Hepta

Fostul președinte georgian Mihail Saakaşvili, care ar fi fost otrăvit în închisoare în Georgia, susține că este în pat tot timpul, oasele i se dezintegrează și îi dau dureri atroce.

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a declarat pentru Sky News că se apropie de moarte în spitalul în care a fost mutat din închisoare. Într-un moment rar în presă, fostul lider a transmis și un avertisment poporului georgian, după ce zile întregi de proteste au cuprins țara.

Într-un raport dat publicităţii de avocaţii săi, toxicologul american David Smith afirma că „testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului președinte georgian şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele”.

Autoritățile georgiene au respinsaceastă posibilitate și au spus că nu vor permite ca el să fie transferat pentru tratament în Europa.

Sky News a reușit să îi transmită lui Saakașvili întrebări prin intermediul avocatului său și a primit răspunsuri scrise de mână.

Întrebat cât de aproape a fost de moarte, Saakașvili a spus: "Inițial aveam 120 de kilograme, acum am 64, dacă devin mai puțin de 60, medicii prevăd insuficiență multiplă de organe".

În ceea ce privește starea sa de sănătate, el a spus: "Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează și îmi dau dureri atroce".

Avocatul său, Shalva Khachapuridze, a declarat că starea clientului său se înrăutățește pe zi ce trece.

"Este o scenă îngrozitoare", a declarat Khachapuridze pentru Sky News. "Arată ca un prizonier într-un lagăr de concentrare din Germania nazistă".

Saakașvili a trimis un mesaj miilor de demonstranți care au ieșit în stradă pentru a protesta față de noile legi propuse, criticate ca fiind pro-rusești: "Rămâneți foarte vigilenți, fiți pregătiți să vă mobilizați în cel mai scurt timp, din cauza dispoziției răzbunătoare a regimului oligarhilor".

Președintele francez Emmanuel Macron s-a pronunțat săptămâna aceasta cu privire la soarta lui Saakașvili, spunând: "Foștii lideri politici din Georgia care sunt deținuți și au o stare de sănătate precară ar trebui să fie eliberați sau să se verifice starea de sănătate".

Luna trecută, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut eliberarea fostului lider georgian.

Saakaşvili fusese transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile, ţinută ca protest față de încarcerarea sa pentru abuz de putere, pe care el o denunţa drept politică. Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a fost dus la închisoare în octombrie 2021, la câteva zile după ce se întorsese dintr-un exil de mai mulţi ani, în condiţiile în care el era căutat de justiţia georgiană.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Mihail Saakaşvili otravit dureri