x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A cumpărat o vechitură şi s-a trezit milionar. Cel mai scump obiect din lume ajuns la fier vechi (VIDEO)

A cumpărat o vechitură şi s-a trezit milionar. Cel mai scump obiect din lume ajuns la fier vechi (VIDEO)

20 Mar 2014   •   14:46
A cumpărat o vechitură şi s-a trezit milionar. Cel mai scump obiect din lume ajuns la fier vechi (VIDEO)
Sursa foto: A cumpărat o vechitură şi s-a trezit milionar. Cel mai scump obiect din lume ajuns la fier vechi (VIDEO)

Există şansă, oportunitate extraordinară sau noroc chior. De ultimul a avut parte un negustor de fier vechi, pentru că bărbatul a cumpărat dintr-un târg de vechituri un ou Faberge, unul dintre cele opt obiecte imperiale extrem de rare, momentan declarate dispărute. Partea uluitoare este că negustorul habar n-avea ce cumpără, el intenţionând să valorifice partea aurită a obiectului, dar şi pietrele preţioase cu care era încrustat. Negustorul a plătit 14.000 de dolari pentru oul Faberge.

O casă de licitaţii, specializata în artefacte ruseşti , a declarat că noul proprietar i-a contactat, suspectând că deține o piesă extrem de rară după ce a văzut un articol online, despre un ou imperial Faberge, care semăna izbitor cu ce cumpărase el. Bărbatul a contactat casa de licitaţii, care a verificat oul, declarându-l autentic și a negociat vânzarea acesteia către un colecţionar.

"Am înlemnit în secunda în care l-am văzut, apoi m-a luat tremuratul", a declarat directorul casei de licitaţii, numind piesa "Sfantul Graal" al colecţionarilor.

Atât cumpărătorul cât și vânzătorul au declarat că vor să rămână anonimi, iar casa de licitaţii s-a obligat să nu facă public preţul de vânzare, însă experții au declarat că un ou Faberge (non-imperial) a fost vândut de celebra casă de licitaţii Christie's pentru 18.5 milioane dolari în 2007.

Expertul independent în ouă Faberge, Geza von Habsburg, a declarat că piesa este "absolut autentică" și se potrivește complet descrierii artefactelor ruseşti imperiale.

Ouăle Faberge sunt cele mai faimoase şi mai preţioase ouă de Paşti împodobite, create de bijutierul Peter Carl Fabergé şi lucrate pentru ultimii tari ai Rusiei. Se estimeaza ca intre 1885 si 1916, din atelierul mesterului Fabergé au iesit 56 de oua decorate, lucrate din aur, argint si pietre pretioase, adevarate opere de arta.

La originea intregii serii sta un ou pe care tarul Alexandru al III-lea i l-a comandat lui Fabergé in 1884, pentru a-l oferi drept cadou de Pasti sotiei sale, Maria Feodorovna. Aceasta ii povestise tarului despre un pretios ou de aur care avea in interior o surpriza – un puisor, pe care tarina il admirase in colectiile regale din castelul Rosemborg (castelul unde traise ea cu familia inainte de a se casatori).

Asa i-a venit tarului ideea sa-i comande un ou lui Fabergé, care sa semene cu cel din castelul de la Rosemborg, pentru a-i aduce sotiei sale aminte de tara sa natala. Acest prim ou, lucrat de Fabergé, era compus dintr-un smalt transparent cu reflexe de sidef, cu incrustatii din aur, argint si pietre pretioase. Devenit bijutier al curtii regale, din acel an, Fabergé a creat in fiecare an cate un ou impodobit altfel sau asezat altfel, pe care tarul il oferea sotiei sale drept cadou de Paste.

Dupa moartea tarului Alexandru al III-lea, in 1896, tarul Nicolae al II-lea si fiul sau Alexandru vor continua traditia. Oul trebuia sa contina, de fiecare data, o alta surpriza, care avea sa ramana secreta, chiar si pentru membrii familiei imperiale pana in ziua de Pasti. Se spune ca, uneori, curios sa afle ce surpriza se afla in ou, tarul il ruga pe Fabergé sa-i dea macar un indiciu cat de mic dar acesta, de fiecare data ii raspundea la fel, pentru a nu strica surpriza: “Maiestatea voastra va fi multumita!”.

Unele din ouale colectiei nu sunt numai cadouri de Pasti, ele comemoreaza evenimente celebre din viata familiei regale sau a Rusiei, de exemplu: incoronarea tarului Nicolae al II-lea sau momentul in care calea ferata a fost construita pana in indepartata Siberie; alte oua simbolizeaza constructii cum ar fi iahtul imperial, catedrale sau, ceva mai tarziu vor reprezenta Crucea Rosie si soldatii de pe front.

Dupa ce dinastia Romanov nu a mai fost la putere, faimoasa colectie a fost imprastiata în toate colţurile lumii. Majoritatea artefactelor a fost recuperata, mai putin opt dintre ele, care sunt declarate disparute. Dupa ce negustorului nostru i-a picat in mana unul dintre cele opt, mai raman sapte oua Faberge inca nedescoperite. Potrivit expertilor în antichităţi, pretul acestora va creste proportional cu perioada de timp, transformându-le treptat în cele mai valoroase obiecte din lume.




×