William Pooley, asistentul medical britanic care a fost infectat cu virusul Ebola, a fost externat din spitalul londonez în care fusese tratat în condiţii de maximă izolare.
Pooley, de 29 de ani, care a luat virusul în timp ce lucra ca voluntar în Sierra Leone, spune că a avut noroc în mai multe feluri, lăudând modul în care a fost tratat la spitalul "Royal Free", din Londra.
"Am fost foarte norocos din mai multe puncte de vedere. În primul rând datorită tratamentului medical la care am avut acces, care este mult peste cel de care au parte cei din vestul Africii, în ciuda eforturilor care se fac în prezent. În al doilea rând, spre deosebire de alte cazuri de Ebola, la mine simptomele nu au avansat către cele mai grave stadii. Am avut simptome neplăcute, dar nu se compară cu simptomele cu adevărat grave ale acestei boli", a spus Pooley.
Tânărul a adăugat că nu regretă voluntariatul pe care l-a făcut în Africa.
"Au fost şi bune şi rele. Am amintiri plăcute, dar şi amintiri groaznice - foarte mulţi oameni au murit. Dar rămân cu amintirile frumoase, când pacienţii se vindecau şi plecau acasă, bucuria lor, eroii alături de care am lucrat, dintre care unii s-au înbolnăvit. Au fost şi bune şi rele", a spus britanicul.
Pooley a fost internat în spitalul londonez pe 24 august, fiind tratat cu medicamentul experimental ZMapp.
ZMapp este unul dintre medicamentele aflate în stadiul de dezvoltare, care nu a fost încă testat pe oameni. Medicii britanici au optat pentru acest medicament după ce s-a dovedit eficient în cazul a doi americani care luaseră la rândul lor virusul Ebola în vestul Africii.
Medicamentul foloseşte anticorpi extraşi din plantele de tutun.