GEORGIA ● Pe cîmpul de luptă al declaraţiilor la nivel înalt
Situaţia din Georgia era ieri departe de a se fi calmat. În paralel cu
luptele din teren provocate de armata rusă, care a anunţat că "se
retrage", era în plină desfăşurare un război al declaraţiilor...
diplomatice.
GEORGIA ● Pe cîmpul de luptă al declaraţiilor la nivel înalt
Situaţia din Georgia era ieri departe de a se fi calmat. În paralel cu luptele din teren provocate de armata rusă, care a anunţat că "se retrage", era în plină desfăşurare un război al declaraţiilor... diplomatice.
Germania şi Statele Unite au fost ieri principalii actori ai baletului diplomatic, avînd drept scop calmarea spiritelor, ce par a fi departe de a se fi potolit, între Georgia şi Rusia. "Brutalitatea şi intimidarea nu sînt modalităţi acceptabile pentru a duce o politică externă în secolul XXI", a intervenit ieri şeful Casei Albe, George Bush, pe tema conflictului din Caucaz, cerîndu-i iarăşi Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia şi "să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări".
SOL DE PACE. Condoleezza Rice a fost ieri la Tbilisi, pentru a-l convinge personal pe preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, să semneze pactul de pace european, propus de şeful statului francez, preşedinte în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy, căruia Georgia îi reproşează lipsa unei stipulaţii clare privind "garanţia respectării suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale" de către Moscova. De asemenea, în timp ce Occidentul vorbeşte despre o forţă internaţională de pace în Georgia, Rusia respinge vehement ideea şi insistă, potrivit unor surse americane care au dorit să-şi păstreze anonimatul, să fie inclus în pactul de pace şi dreptul de extindere a mandatului forţelor sale de pace în teritoriile separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia.
GERMANIA, FERMĂ. Venit la Soci, unde s-a întîlnit cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, cancelarul german, Angela Merkel, a apărat cu fermitate integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei şi dreptul acesteia de a adera la NATO, criticînd în acelaşi timp reacţia "disproporţionată" a Rusiei faţă de ofensiva militară georgiană în Oseţia de Sud. În replică, Medvedev a afirmat că "Rusia nu vrea să-şi deterioreze relaţiile cu occidentalii" din cauza crizei din Georgia, dar că îşi menţine dreptul de a riposta, aşa cum a făcut-o în Oseţia de Sud, dacă "cetăţenii săi vor mai fi atacaţi" de forţele georgiene. Medvedev a mai declarat că "e puţin probabil ca abhazii şi oseţii să mai poată convieţui în acelaşi stat cu georgienii" şi că "nu au încredere decît în forţele ruse de menţinere a păcii".
Export legal
România a livrat Georgiei armament şi muniţie de infanterie cu respectarea prevederilor legale internaţionale, a precizat MAE român, după ce liderul separatist abhaz, Serghei Bagapş, acuzase cu o zi înainte România, alături de Bulgaria şi Statele Unite, că ar fi furnizat ilegal armament georgienilor. "România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al UE privind exporturile de arme", a declarat ieri purtătorul de cuvînt al MAE, Cosmin Boiangiu. El a adăugat că exporturile au fost făcute pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României. MAE a ţinut să sublinieze că Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel internaţional, regional sau al unei alte măsuri restrictive.Citește pe Antena3.ro