x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pact secret pentru distrugerea din interior a imperiului lui Putin. Războiul, văzut de cecenii care luptă de partea Ucrainei

Pact secret pentru distrugerea din interior a imperiului lui Putin. Războiul, văzut de cecenii care luptă de partea Ucrainei

de Şerban Mihăilă    |    11 Apr 2023   •   07:00
Pact secret pentru distrugerea din interior a imperiului lui Putin. Războiul, văzut de cecenii care luptă de partea Ucrainei

Ororile din Ucraina sunt o priveliște familiară pentru Maga, un luptător cecen în vârstă de 30 de ani, care a vorbit cu „The Daily Beast”, folosind numele său de cod. „Aceleași torturi, aceleași gropi comune (...) Lucrurile pe care rușii le fac în Ucraina le făceau și în Cecenia!”, a afirmat el pentru site-ul american de știri, din ascunzătoarea unității sale aflate în estul Ucrainei. „Ei vin și îi distrug pe toți cei care ar putea fi împotriva puterii lor!”.

După ce a luptat mai întâi pentru a apăra Kievul și apoi a participat la ofensiva pentru eliberarea regiunii Harkov, Maga a mărturisit că atrocitățile văzute de el în timpul invaziei lui Putin coincid cu poveștile relatate de rudele sale, care au luat parte la războaiele purtate pentru obținerea independenței Ceceniei, contra Federației Ruse, în anii 1990.

Deși o mare parte a planetei a rămas șocată de violențele sângeroase comise de armata rusă în orașe precum Mariupol și Bucea, pentru mulți ceceni nimic din toate acestea nu a fost o surpriză.

Solidaritate ceceno-ucraineană

Trauma comună pare să fi format acum o puternică legătură de sânge între cecenii care s-au adunat în Ucraina pentru a lupta contra trupelor Moscovei și noii lor tovarăși ucraineni. Ei au convenit că, odată ce războiul se va termina aici, vor călători pentru a lupta împreună pentru o Cecenie liberă.

„Dacă voi fi în viață, voi participa la eliberarea Ceceniei!”, a jurat Alexander, un ucrainean de 43 de ani, care luptă în batalionul „Dzhohar Dudaiev”. El a mărturisit pentru „The Daily Beast” că a fost numit după primul președinte al Republicii Cecene independente, teritoriu bombardat până la capitulare de către forțele trimise de Putin. 

„De ce? Pentru că pentru mine acești oameni sunt ca frații! Am luat multe de la ei: modul în care se raportează la viață și la moarte, modul în care se raportează la bătrâni.”, a mai spus el. Barba, părul și îmbrăcămintea lui poartă amprenta locală. Deși își păstrează credința creștină, el pare cecen, cu excepția numelui. 

Batalionul lui Alexander și Maga cuprinde o parte din cei aproximativ 1.000 de ceceni care luptă alături de ucraineni. Aceștia văd o legătură directă între efortul militar al Ucrainei pentru eliberarea teritoriului său și lupta Ceceniei pentru independență. 

Aceeași tactică precum în al Doilea Război Mondial

Ei i-au invitat pe reporterii de la „The Daily Beast” să viziteze mica lor cazarmă, improvizată într-o casă din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, pentru a-și spune poveștile. Membri ai batalionului au vorbit cu site-ul american, cu condiția ca numele lor de familie să nu fie pomenite, iar fețele să nu le fie fotografiate.

Aceștia au luptat recent pe linia frontului, în Bahmut, unde spun că tacticile rusești sunt identice cu cele ale sovieticilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

„Aruncă pe câmpul de luptă și acoperă totul cu soldați aflați pe post de carne de tun, apoi capturează teritoriul vizat, deoarece au o mulțime de astfel de oameni, fără să le pese de viețile propriilor militari sau ale civililor ucraineni prinși în focul încrucișat!”, a declarat un membru al batalionului cecen.

Grupul dispune de un arsenal de mare putere în interiorul casei din Kramatorsk, inclusiv mitraliere de calibru 30 și 50, puști de asalt AK74 și lansatoare de grenade propulsate de rachete. 

În timpul interviului, afară, câțiva bărbați găteau carne pe un grătar, fumau țigări, verificau armele și reîncărcau. Pe ecusonul unuia dintre soldați se vedea albastru și galben, culorile Ucrainei, urmate de un verset din Coran în arabă, în condițiile în care marea majoritate a cecenilor sunt musulmani.

Carne de tun, pe criterii etnice

Parlamentul ucrainean a adoptat deja o rezoluție prin care declară Cecenia ca fiind un stat independent, ocupat de Rusia, și a denunțat ceea ce a numit „genocidul poporului cecen”. Maga a precizat că s-au înrolat mulți voluntari ucraineni, care doresc să lupte nu doar în Ucraina, ci chiar în interiorul Federației Ruse.

„Recruții vin aici tot timpul.”, a spus el. „Ei trec prin antrenamente și, bineînțeles, toată lumea se pregătește să elibereze Ichkeria (denumirea locală a Ceceniei), precum și alte teritorii ocupate, deoarece în această situație mai sunt și Tatarstan, Daghestan și Ingușetia.”, a precizat Maga. 

Aceasta, crede el, va fi singura modalitate de a opri definitiv puterea imperială rusă. „Toate gazele și petrolul nu provin de pe teritoriul rusesc, ci din toate țările și teritoriile ocupate!”, a adăugat combatantul cecen.

Trupele din aceste regiuni cu minorități etnice au constituit cea mai mare parte a contingentelor trimise de Moscova pe post de carne de tun, în linia întâi a frontului ucrainean. 

O analiză realizată de BBC estimează că bărbații din Daghestan, regiune cu majoritate musulmană, au murit în număr de 10 ori mai mare decât cei din Moscova. Unii critici susțin că acest lucru este rezultatul direct al unei strategii cinice a lui Putin: evitarea revoltelor interne, deoarece minoritățile etnice sunt cele care sunt trimise la moarte în proporția cea mai ridicată. „Rușii nu vor merge de fapt să lupte ei înșiși!”, a precizat Maga, la rândul său.

Déjà vu

Ascensiunea lui Putin, precum și controlul exercitat de către acesta asupra puterii de la Moscova se datorează în mare parte războaielor din Cecenia. 

Cecenii au câștigat primul război, luptând între 1994 și 1996 contra unei puteri militare  copleșitoare și distrugând, în cele din urmă, legitimitatea fragilă a noului stat democratic rus. 

În 1999, când Putin a preluat funcția de prim-ministru, el a declanșat un al doilea război, care a zdrobit proaspăta Republică Cecenă.

Tacticile sale de acolo au fost premergătoare celor care avea să îngrozească lumea, peste ani, în Ucraina. El a utilizat avantajul copleșitor al Rusiei în materie de artilerie și avioane pentru a rade de pe fața pământului capitala cecenă, orașul Groznîi. 

Șeful de la Kremlin avea să repete ulterior această tactică în mai multe rânduri în Ucraina – în special în Mariupol, dar și în Severodonețk, Volnovaha și Bahmut.

Cu creierii spălați

Alexander a recunoscut că până și el găsea propaganda rusă convingătoare: „Ni s-a spălat constant creierul cu faptul că poporul cecen este dușmanul nostru. Ni se spunea asta toată ziua la televizor, unde cecenii erau făcuți «musulmani», «teroriști» etc. Hai să zicem însă că nu aveam sursele care să ne permită să evaluăm situația în mod critic. Aveam o singură sursă: ziarele și televizorul, iar noi le credeam!". 

El este extrem de descurajat de conaționalii săi și chiar de membrii familiei sale care, în pofida accesului la internet și la rețelele de socializare, mai cred propaganda rusă în privința războiului din Ucraina.

„De ce oamenii care locuiesc dincolo de graniță și au acum toate instrumentele necesare nu pot alege o altă sursă de informații, să citească, să compare și să se întrebe: «Dar oare de ce facem asta? Care este scopul tuturor acestor lucruri?»”, a spus el. „Li s-a spălat creierul că luptă împotriva unui fel de fascism mitic și că își protejează patria. Cum poți să-ți protejezi patria, când te afli pe teritoriul altcuiva?”, se întreabă ucraineanul, care luptă acum cot la cot cu cecenii. 

Cecenii din unitatea lui Alexander nu sunt însă singurii care luptă în acest război. Alți aproximativ 9.000 de ceceni, loiali guvernatorului instalat de Kremlin, Ramzan Kadîrov, luptă pentru Rusia în Ucraina. Ei au devenit cunoscuți nu doar pentru brutalitatea lor, ci și pentru tendința de a posta videoclipuri cu luptele lor pe TikTok.

„Kadîroviții nu sunt oameni buni (...) Există un cuvânt ucrainean pentru ei, care înseamnă «gunoi». Sunt trupe TikTok. De asemenea, ei au aceste unități de barieră – clonate după metoda lui Stalin - și nu se pot retrage, ci doar înainta.”, a spus Alexander, referindu-se la unitățile care au misiunea să stea în spatele soldaților ruși din armata regulată pentru a-i împușca pe cei care încearcă să se retragă.

„Voi lupta până la capăt!”

Pentru Maga, singurul lucru care va aduce libertatea în Cecenia nu este doar înfrângerea armatei lui Putin în războiul din Ucraina, ci și sfârșitul imperiului rusesc, pe scară mai largă. 

„Acest lucru este necesar pentru pace, atât în interiorul, cât și în afara granițelor Rusiei!”, consideră el. „Dudaiev, fostul lider cecen, a spus că, dacă astăzi tratați Cecenia ca pe o problemă internă a Rusiei, Europa va deveni mâine o problemă internă a Rusiei!”, a adăugat insurgentul cecen.

„Rusia trebuie dezmembrată, altfel nu va exista pace pentru generația viitoare. Acesta este obiectivul nostru - eliberarea Ceceniei și a întregului Caucaz de sub ocupația rusă, pentru că, fără aceste teritorii, rușii nu vor merge să se lupte singuri. Doar atunci când un imperiu este distrus, oamenii se vor schimba.”, a spus Maga.

Pentru Alexander, cheia succesului ucrainean este motivul pentru care cecenii au câștigat primul lor război împotriva Rusiei, și anume moralul și credința în ceea ce luptă.

„Rușii nu înțeleg unde au ajuns. Nu înțeleg că presupusa lor «a doua armată a lumii» nu valorează nimic. De ce? Pentru că nu au acea forță interioară, nu au motivația, nu înțeleg ce fac. Sunt doar o turmă de oi! Voi lupta până la capăt, atât timp cât voi putea. Până la victorie!”, a jurat  el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pact distrugere Vladimir Putin ceceni