CEAS DE TAINĂ ● Bush şi Putin s-au sfătuit cum să apere mai bine lumea
Rusia nu e de acord, în continuare, cu intenţia SUA de a-şi instala
scutul anti-rachetă în Europa, dar amîndouă au anunţat că vor să fie
"parteneri egali într-un viitor sistem anti-rachetă comun‘‘ cu Europa.
CEAS DE TAINĂ ● Bush şi Putin s-au sfătuit cum să apere mai bine lumea
Rusia nu e de acord, în continuare, cu intenţia SUA de a-şi instala scutul anti-rachetă în Europa, dar amîndouă au anunţat că vor să fie "parteneri egali într-un viitor sistem anti-rachetă comun‘‘ cu Europa.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi oaspetele său la Soci, preşedintele american George W. Bush, au anunţat ieri că intenţionează să creeze un "sistem comun de apărare anti-rachetă, în care Rusia, Statele Unite şi Europa să participe în mod egal‘‘, potrivit declaraţiei comune a celor doi preşedinţi, dată la sfîrşitul întrevederii. Declaraţia celor doi lideri urmează tonul celor discutate la Summit-ul de la Bucureşti. Liderul de la Casa Albă, care mai are aproape un an de mandat, şi cel de la Kremlin, care îi va preda la începutul lunii mai puterea succesorului său ales, Dmitri Medvedev, au mai pus la punct la întîlnirea de la malul Mării Negre şi "un cadru strategic‘‘ pentru viitorime, care să reglementeze relaţiile ruso-americane după ce ei nu vor mai fi preşedinţi, acesta fiind şi singurul document pe care l-au semnat la Soci, relatează AFP şi Reuters.
CU MEDVEDEV. Tînărul preşedinte care-i va lua locul lui Putin a declarat că vrea să aibă "relaţii constructive, fără întreruperi, cu Statele Unite‘‘ după ce va prelua funcţia. Bush l-a încurajat pe Medvedev, declarînd la rîndul său că vrea să stabilească cu el "o relaţie personală‘‘, pentru a rezolva cît mai bine "problemele comune‘‘. În "cadrul strategic‘‘ al relaţiilor ruso-americane sînt enumerate şi domeniile de cooperare între cele două ţări. Acestea sînt comerţul, neproliferarea nucleară şi lupta împotriva terorismului – domenii în care SUA şi Rusia cooperează deja. Documentul de la Soci mai prevede modalităţi de atenuare sau înlăturare a divergenţelor ce se vor ivi între părţi. Bush şi-a apreciat viitorul colaborator, afirmînd că "i-a făcut impresia unui om direct, (...) a unei persoane inteligente, care îi va spune ceea ce gîndeşte‘‘.