x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pakistanul, ca sub asediu

Pakistanul, ca sub asediu

de Irina Cristea    |    05 Noi 2007   •   00:00
Pakistanul, ca sub asediu
Sursa foto: AAMIR QURESHI/

Capitala pakistaneză arată ca in plin asediu după ce preşedintele Pervez Musharraf a decretat starea de urgenţă, aducănd drept argument aprecierea că ţara se afla la un pas de sinucidere.

Capitala pakistaneză arată ca in plin asediu după ce preşedintele Pervez Musharraf a decretat starea de urgenţă, aducănd drept argument aprecierea că ţara se afla la un pas de sinucidere. Forţe ale poliţiei şi grupări paramilitare au ocupat străzile, au ridicat baricade şi au creat puncte de verificare. Libertatea de mişcare a cetăţenilor este limitată, posturile private de radio şi televiziune şi-au suspendat emisia, iar cele căteva ziare independente care continuă să apară sunt citite cu aviditate, in ciuda controlului strict exercitat asupra conţinutului lor.

CONFLICTUL. Pervez Musharraf susţine că a impus starea de urgenţă din cauza insurecţiei islamiste şi a faptului că o parte a puterii judiciare interferează cu activitatea Executivului. El a recurs la această măsură cu căteva zile inaintea termenului la care Curtea Supremă urma să se pronunţe asupra legalităţii realegerii sale, la scrutinul de la 6 octombrie. Curtea şi preşedintele ţării se aflau in conflict declarat. Sămbătă, sediul Curţii Supreme a fost inconjurat de forţe de poliţie şi paramilitare, iar guvernul a numit un nou preşedinte al instanţei supreme.

ARESTĂRI. Mai mulţi lideri ai Opoziţiei au fost arestaţi sămbătă şi duminică, dar şi căţiva pakistanezi care ieşiseră in stradă pentru a protesta faţă de deciziile prezidenţiale, potrivit BBC. Acţiunile au alimentat şi mai mult grupările ce i se opun lui Musharraf. Inclusiv fostul premier Benazir Bhutto, recent revenit in Pakistan pentru a colabora cu regimul de la Islamabad, l-a acuzat pe şeful statului că pune in practică prevederile legii marţiale fără a o fi instituit in prealabil.

"Decizii dureroase"

Intr-un discurs televizat difuzat sămbătă seară, Pervez Musharraf a explicat "deciziile dureroase" pe care a fost nevoit să le ia. "Am motive să cred că suveranitatea Pakistanului este in pericol dacă nu se iau din timp măsuri. Extremiştii umblă nestingheriţi prin ţară şi nu le e teamă de prevederile legii", a spus preşedintele. Forţele de securitate pakistaneze au pierdut mai multe confruntări cu talibanii care se opun regimului de la Islamabad şi susţinerii de către Musharraf a războiului impotriva terorii. De altfel, in discurs, preşedintele pakistanez le-a cerut occidentalilor să nu aibă pretenţia ca ţara sa să respecte procedurile democratice din Vest, pentru că, spune Musharraf, Pakistanul nu a atins incă asemenea standarde.

×
Subiecte în articol: externe