x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ofițerul care a ucis un palestinian autist, achitat de judecătorii israelieni

Ofițerul care a ucis un palestinian autist, achitat de judecătorii israelieni

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   22:43
Ofițerul care a ucis un palestinian autist, achitat de judecătorii israelieni
Sursa foto: Twitter

Un tribunal israelian a achitat un ofițer al poliției de frontieră acuzat de uciderea din imprudență a unui bărbat palestinian autist în Ierusalimul de Est ocupat în 2020, potrivit BBC.

Iyad Halaq, în vârstă de 32 de ani, a fost împușcat în timp ce se îndrepta spre școala cu nevoi speciale. Poliția a declarat că ofițerul al cărui nume nu a fost dezvăluit a crezut că acesta purta o armă și a deschis focul când nu s-a supus ordinelor de a se opri.

Tribunalul districtual din Ierusalim a considerat că ofițerul „a făcut o regretabilă greșeală”.

Mama lui Halaq a condamnat verdictul ca fiind „o nedreptate enormă”.

Însă comisarul poliției israeliene și ministrul israelian al securității naționale au salutat decizia instanței.

Familia lui Iyad Halaq a declarat că acesta avea afecțiuni din spectrul autist și avea probleme de comunicare.

El mergea pe jos în fiecare zi de la casa sa din zona Wadi al-Joz din Ierusalim până în Orașul Vechi pentru a merge la un centru pentru copii și adulți cu dizabilități.

În ziua în care Halaq a fost ucis, în mai 2020, ofițerii de la o poziție a poliției de frontieră din apropierea Orașului Vechi au suspectat că acesta plănuia să comită un atac, a precizat Tribunalul districtual din Ierusalim în decizia sa.

El a fugit atunci când ofițerii s-au apropiat de el și i-au ordonat să se oprească, a adăugat aceasta.

Potrivit instanței, inculpatul s-a alăturat urmăririi împreună cu un alt ofițer și l-a împușcat pe Halaq în picior după ce acesta a intrat pe o alee și a încercat să se ascundă într-o cameră de depozitare a gunoiului.

Inculpatul l-a împușcat pe Halaq în piept după ce acesta s-a ridicat și a arătat spre consiliera școlară, care încerca să-l protejeze, a declarat instanța.

Acuzarea a susținut că inculpatul „a tras în partea superioară a corpului lui Halaq, asumându-și astfel un risc de a-i provoca moartea, deși Halaq era rănit, nu avea nimic în mâini și nu făcuse nimic care să justifice acest lucru.

Dar instanța a acceptat afirmația inculpatului că a acționat în legitimă apărare.

El a făcut „o greșeală sinceră crezând că se confruntă cu un terorist înarmat” și „nu știa că [Halaq] era un om nevinovat cu nevoi speciale”, a declarat instanța.

În urma verdictului, mama lui Halaq, Rana, a declarat pentru agenția de știri AFP: „Fiul meu este acum în mormânt, iar ucigașul său se relaxează, iese în oraș și se distrează”.

Ministerul palestinian de Externe a declarat că achitarea este „o dovadă în plus că sistemul judiciar israelian face parte din sistemul de ocupație”.

Comisarul poliției israeliene Kobi Shabtai - care era comandantul forțelor de poliție de frontieră la acea vreme - a declarat că uciderea lui Halaq a fost „nefericită”, dar că el crede că decizia instanței a fost „corectă”.

Într-o altă evoluție separată, joi, un soldat israelian, sergentul Shilo Yosef Amir, a fost împușcat mortal de un palestinian într-un atac în apropierea așezării Kedumim, în Cisiordania ocupată, a anunțat armata.

Atacatorul a încercat să fugă de la fața locului, dar a fost ucis de alți soldați.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lăudat atacul ca fiind un „răspuns” la operațiunea militară majoră de două zile desfășurată de Israel în orașul Jenin din Cisiordania la începutul acestei săptămâni, în timpul căreia 12 palestinieni și un soldat israelian au fost uciși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Iyad Halaq