x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul Panama vrea să adopte moneda euro

Statul Panama vrea să adopte moneda euro

18 Oct 2012   •   16:43
Statul Panama vrea să adopte moneda euro
Sursa foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Statul Panama vrea să adopte moneda euro, care să funcționeze în paralel cu dolarul american, actuala monedă folosită țara sud-americană, a declarat președintele Ricardo Martinelli în timpul unei vizite în Germania, în care s-a întâlnit cu Angela Merkel.

"În Panama, moneda de circulație este dolarul amrican. I-am spus cancelarului că vrem să găsim o metodă prin care euro să poată fi folosită în paralel și să fie acceptată de piața panameză”, a spus Martinelli.

Președintele panamez și-a exprimat ”deplina încredere” în economia UE și în faptul că criza monedei euro va trece în scurt timp.

Șaptesprezece din cele 27 de țări UE folosesc euro, însă moneda este utilizată și de state non-euro, precum Kosovo, Muntenegu, Monaco sau Andorra.

Economia din Panama este una dintre cele mai dinamice din lume, beneficiind de o creștere de 10,6% anul trecut datorită investițiilor semnificative în infrastructură, printre care și extinderea Canalului Panama.

Temerile privind dizolvarea monedei unice europene s-au mai atenuat, după ce Banca Central Europeană a anunțat că este dispusă să cumpere datorii suverane pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor vulnerabile precum Spania. 

×