Al doilea val al pandemiei de coronavirus îi lovește puternic pe europeni, mai ales din cauza anotimpului rece, care îi determină pe oameni să se întâlnească în spații închise, unde probabilitatea de contactare a virusului SARS-CoV-2 este mai mare.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, avertizează că statele UE ar trebui să-și îmbunătățească testările, monitorizarea contacților și carantina, scrie Reuters.
"Avem nevoie de mai multă eficienţă în transmitere virusului, înainte ca cetăţenii să se contamineze unii pe alţii. Avem nevoie de o planificare fermă, pentru că în caz contrar vom avea lockdown-uri sistematice în următoarele luni", a declarat Charles Michel.
Însă nu doar infecțiile cu COVID-19 constituie o problemă, ci și spaima populației față de criza economică provocată de restricții, motiv pentru care există un risc ridicat de revolte sociale. Acesta este un alt motiv pentru care guvernele trebuie să limiteze efectele negative ale pandemiei.
Totodată, șeful Consiliului European este de părere că, după apariția vaccinurilor, administrațiile ar trebui să se pregătească pentru a putea gestiona eficient și această etapă.
Ravagiile coronavirusului
Peste 44,32 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, dintre care 1.173.189 au murit. Însă 32,48 de oameni și-au revenit. Prin urmare sunt active, în prezent, aproape 12 milioane de cazuri.
În Europa au fost confirmate 8,54 milioane de bolnaci şi 251.000 de decese cauzate de coronavirus.
Creșterea infectărilor cu noul coronavirus este pusă pe seama anotimpului rece și a faptului că oamenii socializează în spații închise, unde probabilitatea de contactare este mai mare.
Rusia, Franța și Spania au depășit un milion de infecții, iar Marea Britanie se apropie repede de acest prag.
În Germania, numărul de noi persoane înregistrate creşte cu 70-75% faţă de săptămâna precedentă.
Italia este măcinată de protestele celor nemulțumiți de noile restricții, care le afectează mijloacele de subzistență.
Franța se pregătește de noi blocaje.
În Marea Britanie decesele au ajuns la cifre record. 367 de oameni au murit, în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr din 27 mai.
Cehia vrea stare de urgență până la începutul lunii decembrie.
Belgia se pregătește de carantină.
Germania ar putea ajunge la 20.000 de persoane infectate zilnic până la sfârșitul săptămânii.