x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Panică la Kremlin. Economia Rusiei o ia la vale

Panică la Kremlin. Economia Rusiei o ia la vale

de Şerban Mihăilă    |    26 Sep 2024   •   07:00
Panică la Kremlin. Economia Rusiei o ia la vale

Rusia a cheltuit în acest an aproape jumătate din bugetul său guvernamental pe armată și apar semne că fondurile sale se epuizează într-un ritm alarmant pentru Kremlin. 

Mașinăria de război a Rusiei s-ar putea gripa în curând, din cauza prăbușirii economiei naționale. Președintele Vladimir Putin a alocat sute de miliarde din bugetul federal pentru apărarea și securitatea țării, în timp ce trupele rusești își continuă războiul fără sfârșit pe frontul  din Ucraina.

Cu toate acestea, planurile liderului de la Kremlin de a prelungi conflictul militar ar putea înregistra un serios recul, după ce veniturile Rusiei din petrolul brut au scăzut în luna septembrie, într-un mod alarmant pentru conducerea de la Moscova. 

Veniturile din livrările de țiței, care au asigurat 16% din PIB-ul Rusiei anul trecut, înregistrează acum cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.

Nori negri deasupra Moscovei

Statele Unite și Uniunea Europeană au vizat exporturile de petrol ale Rusiei încă de la începutul războiului din Ucraina, impunând sancțiuni severe asupra industriei rusești.

În ultimul an, Kremlinul reușise să evite însă cele mai grele sancțiuni. Regimul lui Putin a construit o flotă-fantomă, formată din sute de petroliere, majoritatea vechi, grupate într-o rețea obscură creată de Moscova cu ajutorul aliaților săi externi. 

În pofida metodelor găsite de ruși pentru a ocoli restricțiile internaționale, situația pare a fi pe cale să se schimbe. În săptămâna care s-a încheiat la 22 septembrie, volumul mediu de țiței pe patru săptămâni din săptămânile anterioare a scăzut la 3,1 milioane de barili pe zi, iar fluxurile săptămânale - mai volatile - s-au diminuat zilnic cu aproximativ 390.000 de barili.

Nivelul mediu zilnic de prelucrare a petrolului din Rusia, între 12 și 18 septembrie, a scăzut la 5,28 de milioane de barili, cel mai de jos nivel săptămânal înregistrat de la sfârșitul lunii iunie, susține agenția americană de știri Bloomberg.

Concomitent, potrivit aceleiași surse, 27 de tancuri petroliere au încărcat 20,23 de milioane de barili de țiței rusesc în săptămâna încheiată la 22 septembrie, în scădere de la 22,95 de milioane de barili, pe 31 de nave, în săptămâna anterioară.

Deși Bloomberg sugerează că o parte din scădere ar putea avea drept cauză lucrările de reparații la terminalul de export „Kozmino”, de pe coasta rusă a Pacificului, motivul din spatele restului acestei diminuări notabile rămâne neclar.

În ultimele luni, Ucraina a lansat mai multe atacuri devastatoare cu drone asupra instalațiilor de prelucrare a petrolului din Rusia, în încercarea de a slăbi cheltuielile și capacitatea de pregătire a Rusiei pe câmpul de luptă.

Fostul ministru adjunct al Energiei din Rusia, Vladimir Milov, a declarat pentru publicația „Newsweek” că această informație-surpriză constituie „o tendință interesantă”.

„Cu toate acestea, un parametru-cheie care trebuie urmărit este dat de veniturile bugetare realizate din petrol. Situația s-ar putea redresa, pierderile ar putea fi compensate de mici reduceri la prețul petrolului”.

Sancțiuni cu efect întârziat

Uniunea Europeană și mai multe țări partenere s-au întâlnit, marți, la Bruxelles, pentru a discuta eficiența sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, precum și modalitățile de consolidare a plafonului de preț G7 pentru petrolul rusesc.

La sfârșitul anului 2022, statele din G7 au impus un plafon de preț de 60 de dolari (45 de lire sterline) pentru un baril de țiței transportat pe cale maritimă, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Comisia Europeană susține că multe dintre sancțiuni își fac acum efectul asupra regimului de la Kremlin.

Comisia mai afirmă că Rusia a cheltuit aproape jumătate din bugetul său federal pentru apărare și securitate, iar Moscova plătește cu peste 130% mai mult pentru semiconductori și cu peste 300% mai mult pentru mașini-unelte din Turcia și China, decât înainte de invazia pe care a lansat-o în 2022 asupra Ucrainei.

Între timp, raportul Bloomberg privind economia în declin a Rusiei a dezvăluit, de asemenea, că, în ciuda dificultăților evidente, au existat proiecte de propuneri bugetare pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale țării anul viitor, la 13,2 trilioane de ruble (106 miliarde de lire sterline).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: panica kremlin economie Rusia