x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

06 Oct 2012   •   14:40
Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furtul în formă agravată" a sute de documente confidenţiale, a fost condamnat sâmbătă la un an şi jumătate de închisoare de Tribunalul Vaticanului. Tribunalul l-a condamnat pe acuzat la trei ani de închisoare (confirmând cererea acuzării), dar a redus imediat pedeapsa la jumătate, informează mediafax. Sentința poate fi apelată.

Preşedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat că pedeapsa a fost redusă "din cauza profesiei sale în serviciul" Papei, a "convingerii - pe care judecătorul a considerat-o eronată - că a servit Biserica", "a comportamentului său în timpul procesului" şi "a conştientizării faptului că l-a trădat pe Papă".
Avocata Cristina Arru ceruse să se schimbe încadrarea faptei din "furt" în "însuşire în mod ilicit" sau, dacă va fi reţinută infracţiunea de "furt", Gabriele să fie condamnat la pedeapsa minimă prevăzută pentru furtul simplu, respectiv trei zile de închisoare.
Paolo Gabriele a declarat că a acţionat din "dragoste faţă de Biserică"."Lucrul pe care îl resimt cel mai puternic în mine este convingerea că am acţionat doar din dragoste viscerală faţă de Biserica lui Hristos şi faţă de conducătorul ei pe pământ. Nu mă simt hoţ", a declarat Paolo Gabriele, înainte ca judecătorii să se retragă pentru a delibera.
În vârstă de 46 de ani, după mai mulți ani de serviciu ireproșabil, Paolo Gabriele a ascuns în apartamentul său peste 1.000 de scrisori, faxuri şi texte diverse, unele semnate chiar de Papă, potrivit Jandarmeriei Vaticanului. Ssupranumit "Paoletto", acuzatul a mărturisit că a sustras documentele. Dar a respins acuzaţia de furt în formă agravată, singurul cap de acuzare reţinut împotriva lui în acest proces. El s-a declarat în schimb vinovat pentru că a trădat încrederea Papei, pe care vroia să îl "ajute" şi pe care îl credea "manipulat".
În procesul său a depus mărturie inclusiv secretarul personal al Suveranului Pontif, Monseniorul Georg Gänswein.
Desfăşurarea procesului, prezidat de Giuseppe Dalla Torre, a fost criticată. Concentrându-se strict asupra unui cap de acuzare împotriva majordomului, cel de "furt în formă agravată", acesta a împiedicat menţionarea oricărui alt aspect al cazului Vatileaks, o scurgere masivă de documente confidenţiale care a scos la suprafaţă diviziunile şi problemele din cadrul Curiei.


×