x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Benedict al XVI-lea nu vede cu un ochi şi are tensiune oscilantă

Papa Benedict al XVI-lea nu vede cu un ochi şi are tensiune oscilantă

de Marina Constantinoiu    |    20 Feb 2013   •   20:16
Papa Benedict al XVI-lea nu vede cu un ochi şi are tensiune oscilantă

Papa Benedict al XVI-lea are tot mai multe probleme de sănătate de câţiva ani încoace, iar medicul l-a sfătuit să nu mai călătorească la bordul avionului, dezvăluie Marco Tosatti, vaticanistul cotidianului La Stampa, pe blocul său Vatican Insider, explicând astfel demisia Suveranului Pontif.

Eliberat de legământ
“Mi-am recitit notiţele din ultimii ani referitoare la sănătatea Papei, confidenţele apropiaţilor, pe care am promis să nu ne dezvălui atât timp cât Papa se află la post. Demisia m-a eliberat de acest angajament”, a explicat expertul, citat de AFP.
Papa Benedict, care are 85 de ani, are frecvent probleme cu somnul şi a căzut din pat de câteva ori, în ultimii ani, în timpul deplasărilor în străinătate.  “De aceea avea un aer de om obosit”, explică Tosatti.

“Deteriorare progresivă”
"Tabloul general este unul al deteriorării progresive a stării de sănătate şi a energiei, un context care justifică în totalitate decizia luată de Papa Benedict", afirmă Marco Tosatti.
 Medicul Papei, Patrizio Polisca, i-a recomandat acestuia, în urmă cu doi ani, să limiteze deplasările cu avionul din cauza fluctuaţiilor tensiunii arteriale. Medicul i-a spus Papei că poate continua activitatea cu condiţia să-şi ţină tensiunea sub control. “La momentul respectiv, era principala problemă, căci tensiunea era oscilantă. Şi medicul i-a spus să aibă mare grijă cu avioanele. Să meargă cât mai rar cu ele”, explică expertul. Papa Benedict al XVI-lea a anunţat că îşi va prezenta demisia oficială pe 28 februarie, din cauza vârstei înaintate şi problemelor de sănătate.

Conclav devansat?
Pe de altă parte, Papa Benedict va emite o ordonanţă de interpretare prin care va permite organizarea Conclavului pentru desemnarea succesorului său înainte de termenul de 15 zile stabilit în legislaţia canonică, scrie tot La Stampa.  Vaticanul a precizat că Papa Benedict al XVI-lea va emite o ordonanţă pentru interpretarea Constituţiei "Universi Dominici gregis".
După ce Papa Benedict al XVI-lea va demisiona oficial pe 28 februarie, cei 117 cardinali electori se vor reuni în Conclav pentru desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Regulament
Regulamentul canonic prevede că, în cazul în care Scaunul Apostolic este în mod evident vacant, cardinalii electori pot organiza scrutinul în 15-20 de zile, cu precizarea că este nevoie de aşteptarea tuturor cardinalilor care au drept de vot.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a explicat că regulamentul prevede aşteptarea cardinalilor cu drept de vot 15-20 de zile, dar, dacă aceştia sunt deja la Roma, Conclavul poate începe şi înainte. Însă această interpretare a legislaţiei canonice urmează să fie confirmată de ordonanţa emisă de Papa Benedict.

×