Papa Francisc declara intr-un interviu acordat publicatiei italiene La Stampa, in 2012, pe vremea cand era doar unul dintre cardinalii de la Vatican, ca "jurnalistii (care vorbesc despre birocratia Curiei Romane, n.r.) risca sa se imbolnaveasca de coprofilie".
Papa Francisc, pe atunci cardinalul Jorge Bergoglio, a facut aceasta afirmatie dupa ce jurnalistul de la publicatia La Stampa i-a pus o intrebare despre Curia Romana, aparatul administrativ al Sfantului Scaun, ale carui decizii starnesc uneori controverse, informeaza businessinsider.com.
Interviul a fost realizat dupa izbucnirea scandalului "VatiLeaks", in urma caruia au fost publicate o serie de documente secrete, despre care se spune ca ar demonstra coruptia financiara de la Vatican.
"Curia este un organism care serveste, un organism care ma ajuta si ma serveste. Uneori apar stiri negative despre Curie, dar ele sunt adeseori exagerate si manipulate pentru a raspandi acest scandal. Jurnalistii risca uneori sa se imbolnaveasca de coprofilie si de aceea si de coprofagie - un pacat care murdareste toti oamenii, ce consta in tendinta de a se concentra pe aspectele negative in locul celor pozitive", spunea cardinalul Jorge Bergoglio anul trecut.
"Curia Romana are partile ei proaste, dar cred ca s-a pus prea mult accent pe aspectele ei negative si nu s-a accentuat suficient caracterul sfant al numerosilor preoti care lucreaza pentru acest organism", a adaugat el.
Pentru cititorii care nu sunt familiarizati cu intelesurile cuvintelor "coprofilie" si "coprofagie", autorii articolului postat pe site-ul businessinsider.com au publicat si explicatiile acestor termeni.
Coprofilie: Stare morbida in care bolnavul se complace in murdarie cauzata de excremente; perversitate cu atractie pentru excremente.
Coprofagie: Ingerare a materiilor fecale de catre bolnavii psihici in stadiu grav; insusire a unor insecte de a fi coprofage.
Citește pe Antena3.ro