x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc a lansat un apel pentru un tratat global obligatoriu în domeniul inteligenţei artificiale

Papa Francisc a lansat un apel pentru un tratat global obligatoriu în domeniul inteligenţei artificiale

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   22:45
Papa Francisc a lansat un apel pentru un tratat global obligatoriu în domeniul inteligenţei artificiale
Sursa foto: Paul Haring

Papa Francisc a lansat joi un apel pentru un tratat internaţional cu caracter juridic obligatoriu care să reglementeze inteligenţa artificială, informează Reuters.

Suveranul pontif a lansat apelul în cadrul mesajului ocazionat de Ziua Mondială a Păcii, marcată de Biserica Catolică pe 1 ianuarie. Titlul mesajului, care, în mod tradiţional este trimis liderilor mondiali, este ''Inteligenţa Artificială şi Pacea''.

''Răspândirea la scară globală a inteligenţei artificiale arată foarte clar că, alături de responsabilitatea statelor suverane de a-i reglementa utilizarea în plan intern, organizaţiile internaţionale pot juca un rol decisiv în a ajunge la acorduri multilaterale şi la coordonarea aplicării şi implementării'', a scris papa Francisc.

''Îndemn comunitatea globală a naţiunilor să coopereze pentru a adopta un tratat internaţional cu caracter obligatoriu care să reglementeze dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale în multiplele sale forme'', a adăugat liderul de la Vatican.

Suveranul pontif, care a criticat deseori industria de armament, a avertizat împotriva utilizării inteligenţei artificiale în sistemele de armament.

''Cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente în aşa-numitul sector Sisteme de arme letale autonome, inclusiv transformarea inteligenţei artificiale într-o armă, reprezintă cauza unor preocupări etice grave. Sistemele de arme autonome nu pot fi niciodată subiecţi responsabili din punct de vedere moral'', a adăugat papa Francisc. 

×