x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc: De la cuib la sectă este un singur pas

Papa Francisc: De la cuib la sectă este un singur pas

09 Iun 2019   •   15:20
Papa Francisc: De la cuib la sectă este un singur pas
Sursa foto: Victor Stroe

Papa Francisc a avertizat duminică împotriva tendinţei de izolare ''a celor care se aseamănă între ei'', explicând că de la ''cuib la sectă este doar un pas'', informează AFP. 

În ziua de azi, ''există mereu tentaţia de construi cuiburi, de a se reuni în jurul propriului grup, al propriilor preferinţe, cei care se aseamănă între ei, alergic la orice forma de contaminare'', a declarat suveranul pontif cu ocazia slujbei de Rusalii din piaţa Sfântul Petru. 

"De la cuib al sectă nu este decât un singur pas, inclusiv în cadrul Bisericii: de câte ori ne definim propria identitate împotriva cuiva sau a ceva", a adăugat papa Francisc, care nu încetează să pledeze pentru ospitalitate mai presus de diferenţele confesionale sau naţionalitate.

"În epoca calculatoarelor, rămânem la distanţă: mai 'sociali' (pe reţelele de socializare), dar mai puţini sociabili", a mai spus suveranul pontif. 

"Este la modă să punem calificative, dar şi să insultăm din păcate. Apoi ne dăm seama că acest lucru face rău atât celui care insultă, cât şi celui insultat", a urmat acesta. 

Cu prilejul unei alte slujbe celebrate sâmbătă în piaţa Sfântul Petru, papa, care este şi episcop de Roma, i-a încurajat pe credincioşii din dioceza sa să fie atenţi la ''suspinele'' persoanelor care locuiesc în acest oraş. 

"Pentru a asculta strigătul oraşului Roma, avem nevoie ca Domnul să ne ia de mână şi să ne coboare din poziţiile noastre, să venim în mijlocul fraţilor noştri care locuiesc în acest oraş", a declarat pontiful argentinian în faţa a 50.000 de persoane, printre care primarul Romei, Virginia Raggi.

Papa Francisc şi-a multiplicat în ultimele săptămâni intervenţiile în favoarea persoanelor defavorizate, în special pentru străinii care îşi duc cu greu traiul în ''Oraşul Etern''. 

La începutul lunii mai, papa Francisc a spus că a ''suferit'' după ce locuitorii unui cartier sărac, precum şi militanţi de extremă dreaptă, au proferat ameninţări împotriva unei familii de romi care obţinuse recent o locuinţă socială.

După câteva zile, gestul unui cardinal al papei faţă de săracii care se adăposteau ilegal într-un imobil din Roma a suscitat o polemică între Vatican şi ministrul de Interne, Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta). 

Cardinalul a rupt sigiliile plasate de poliţie şi a restabilit alimentarea cu electricitate în acest imobil care adăposteşte 150 de familii. 

Matteo Salvini, al cărui discurs este uneori violent faţă de cetăţenii romi, a afirmat că acordarea de prioritate italienilor era un ''principiu de decenţă''. Acesta a invitat, în mod ironic, Vaticanul să ajute toţi italienii ''care nu reuşesc să plătească electricitatea, gazul sau apa''.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: papa francisc