x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie rară. Papa îl destituie pe episcopul american Joseph Strickland

Decizie rară. Papa îl destituie pe episcopul american Joseph Strickland

de Redacția Jurnalul    |    11 Noi 2023   •   17:40
Decizie rară. Papa îl destituie pe episcopul american Joseph Strickland
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc l-a destituit pe episcopul american Joseph Strickland, care l-a criticat aspru. Decizia rară a venit după ce Papa a trimis doi episcopi americani să viziteze dieceza lui Joseph Strickland din Texas, în luna iunie.

Papa Francisc l-a demis sâmbătă pe episcopul american Joseph Strickland, un proeminent conservator care i-a criticat în mod repetat papalitatea, a anunțat Vaticanul, conform AFP.

Această decizie rară de înlăturare a unui înalt oficial catolic a venit după ce Francisc a trimis doi episcopi americani să viziteze dieceza lui Joseph Strickland din Texas în luna iunie.

"Sfântul Părinte l-a eliberat pe Joseph E. Strickland de la conducerea pastorală a diecezei de Tyler (Statele Unite)", a anunțat Vaticanul într-un comunicat de presă. Episcopul de Austin, Joe Vasquez, a fost numit administrator apostolic al diecezei", a continuat comunicatul. Vaticanul nu a precizat ce a declanșat vizita apostolică din această vară - pe care însuși Joseph Strickland a făcut-o publică - și nici ce concluzii au fost trase în urma acesteia.

Dar Joseph Strickland, numit de fostul Papă Benedict al XVI-lea în 2012, a fost unul dintre cei mai proeminenți critici ai Papei Francisc. Papa argentinian, în vârstă de 86 de ani, a încercat să facă Biserica mai plină de compasiune, deschisă la diferite puncte de vedere. Dar el s-a confruntat cu o opoziție acerbă din partea criticilor săi, în special în Statele Unite, care l-au acuzat că a semănat confuzie și că nu a respectat credințele fundamentale ale catolicilor.

Într-un mesaj publicat la începutul acestui an pe X (fostul Twitter), Joseph Strickland l-a acuzat pe Papă că "subminează fondul credinței". Într-un blog publicat pe site-ul său în septembrie, episcopul a răspuns zvonurilor potrivit cărora Vaticanul l-ar fi încurajat să demisioneze. "Nu pot demisiona din funcția de episcop de Tyler, deoarece acest lucru ar echivala cu abandonarea celor aflați în grija mea", a scris el.

"De asemenea, am spus că voi respecta autoritatea Papei Francisc dacă acesta mă va demite din funcția de episcop de Tyler", a scris el. "Îl iubesc pe Iisus Hristos și Biserica Catolică pe care a înființat-o. Singura mea dorință este să spun adevărul său și să trăiesc voința lui Dumnezeu cât mai bine posibil", a scris el.

Dieceza de Tyler a anunțat sâmbătă pe site-ul său decizia Vaticanului de a-l îndepărta pe episcop, spunând: "Munca noastră ca Biserică Catolică în nord-estul Texasului continuă”.

Potrivit Reuters, este foarte rar ca un episcop să fie eliberat din funcție în mod direct. De obicei, episcopilor care au probleme cu Vaticanul li se cere să demisioneze, iar papa acceptă demisia.

Papii fac astfel de mișcări, considerate drastice, atunci când un episcop refuză cererea de demisie. Strickland are 65 de ani, cu 10 ani mai puțin decât vârsta obișnuită de pensionare pentru episcopi.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: papa francisc episcop demitere