x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc: Pontifii sunt pe viață, demisiile nu trebuie să devină o modă

Papa Francisc: Pontifii sunt pe viață, demisiile nu trebuie să devină o modă

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2023   •   14:45
Papa Francisc: Pontifii sunt pe viață, demisiile nu trebuie să devină o modă
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc a declarat că pontifii ar trebui să conducă pe viață. Demisiile nu ar trebui să devină o „modă" în Biserica Romano-Catolică și ar putea să se întâmple doar în circumstanțe cu adevărat excepționale, a mai spus Francisc, potrivit Reuters.

Comentariile, făcute în cadrul unor conversații private cu colegii iezuiți în timpul recentei călătorii în Republica Democrată Congo, au reprezentat o schimbare față de remarcile anterioare, în care Francisc a spus că durata de viață mai lungă și îmbunătățirile medicale ar putea face din papii pensionari o instituție în Biserică.

Cotidianul La Stampa a publicat joi comentariile într-un articol al părintelui Antonio Spadaro, un preot iezuit din Roma care participă la întâlniri și scrie despre ele cu permisiunea papei.

„Totuși, acest lucru nu înseamnă în niciun caz că pensionarea papilor ar trebui să devină, să spunem, o modă, un lucru normal. Eu cred că ministerul papal ar trebui să fie pe viață. Nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să fie așa... tradiția istorică este importantă. Dacă, în schimb, am asculta bârfele, atunci ar trebui să schimbăm papii la fiecare șase luni", a spus Papa.

În 2013, Papa Benedict, invocând o sănătate fizică și mentală fragilă, a devenit primul suveran pontif care a demisionat în ultimii 600 de ani. El a mai trăit încă 10 ani și, potrivit principalilor colaboratori, a rămas lucid până cu câteva zile înainte de moartea sa, pe 31 decembrie anul trecut.

Tonul pe care Francisc l-a folosit în comentariile adresate iezuiților africani a fost într-un contrast puternic cu cel pe care Francisc l-a utilizat în trecut când a discutat despre posibilele demisii ale papilor, inclusiv a sa.

Întorcându-se din Canada în iulie anul trecut, Francisc a declarat că vârsta tot mai înaintată și afecțiunile medicale l-au făcut să realizeze că trebuie să încetinească „sau să decidă să se dea la o parte". În august, el a spus că papii care demisionează sunt umili.

În 2014, Francisc a declarat că demisia lui Benedict nu ar trebui să fie văzută ca „un caz unic".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: papa francisc demisii