x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Papa Francisc a părăsit spitalul și va prezida slujba din Duminica Floriilor: "Sunt încă în viață"

UPDATE Papa Francisc a părăsit spitalul și va prezida slujba din Duminica Floriilor: "Sunt încă în viață"

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2023   •   16:27
UPDATE Papa Francisc a părăsit spitalul și va prezida slujba din Duminica Floriilor: "Sunt încă în viață"
Sursa foto: Vatican News

Papa Francisc a părăsit, sâmbătă, spitalul și s-a întors la Vatican, după ce a fost tratat pentru bronșită. El a părut plin de vervă și le-a spus jurnaliștilor și credincioșilor prezenți: „Sunt încă în viață, să știți”. Suveranul Pontif a confirmat că va prezida slujba din Duminica Floriilor.

În vârstă de 86 de ani, acesta a fost dus miercuri la Spitalul Gemelli din Roma ddin cauza unor dificultăți de respirație, dar a răspuns rapid la o perfuzie de antibiotice, a informat echipa sa medicală.

Căutând să arate că s-a recuperat complet, Papa Francisc a coborât din mașină folosind un baston pentru a se sprijini, potrivit Reuters.

El i-a salutat pe cei care îi urau de sănătate și a vorbit puțin cu reporterii care îl așteptau, confirmând că va prezida slujba din Duminica Floriilor din Piața Sfântul Petru și va ține obișnuitul său discurs săptămânal către credincioși.

Slujba de duminică dă startul unei săptămâni de evenimente pascale, iar Vaticanul a declarat ulterior că Suveranul Pontif va lua parte la aceste sărbători, susținut de cardinali.

Înainte de a se urca din nou în mașină, Papa Francisc a îmbrățișat o mamă plângând, a cărei fiică mică murise peste noapte în spital, și apoi s-a rugat cu ambii părinți.

De asemenea, el a semnat ghipsul unui băiat cu brațul rupt și a făcut cu mâna de la fereastra mașinii sale.

Întrebat de reporteri dacă i-a fost frică în timpul spitalizării, Papa a spus: „Nu, frică nu”.

„Într-un spital există mult eroism, multă tandrețe pentru pacienți. Știți cum sunt bolnavii, suntem capricioși. Capriciul vine odată cu boala. Trebuie să ai răbdare”, a spus el, lăudând munca întregului personal de la Gemelli.

„Am fost la secția de copii și am văzut cu câtă tandrețe au avut grijă de copii. Acum trebuie să dorm patru zile”, a glumit acesta.

Ultima dată a fost spitalizat în 2021 pentru o intervenție chirurgicală la colon, dar cu acea ocazie a fost ascuns de ochii lumii în timp ce părăsea Gemelli.

El se va confrunta cu o săptămână de încercare, în condițiile în care Biserica Romano-Catolică se pregătește pentru cea mai importantă dată din calendarul său - duminica Paștelui, pe 9 aprilie - cu o serie de ceremonii, slujbe și procesiuni.

Decanul colegiului cardinalilor, Giovanni Battista Re, a declarat deja că un cardinal îl va ajuta pe papă în timpul sărbătorilor din timpul săptămânii și se va ocupa de îndatoririle de la altar.

Un aranjament similar a fost pus în aplicare anul trecut, când Papa Francisc a stat deoparte în timpul unor evenimente de Paște din cauza unor dureri persistente la genunchi, lăsând cardinalii seniori să conducă slujbele.

ȘTIRE INIȚIALĂ Papa Francisc a primit acordul medicilor pentru a fi externat sâmbătă din spitalul din Roma, unde a fost tratat pentru bronșită, a anunțat Vaticanul, adăugând că Suveranul Pontif a mâncat pizza într-o seară cu personalul medical și a botezat un copil în secția de pediatrie, potrivit CBS.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-una din actualizări, a mai spus că Papa Francisc va fi în Piața Sfântul Petru pentru slujba din Duminica Floriilor, la începutul Săptămânii Sfinte, deși nu a spus dacă Suveranul Pontif va rosti omilia în timpul slujbei deosebit de lungi.

„Echipa medicală care îl urmărește pe Sanctitatea Sa Papa Francisc, după ce a evaluat rezultatul testelor efectuate astăzi și recuperarea clinică favorabilă, a confirmat externarea sâmbătă”, a declarat Bruni într-o declarație scrisă vineri seară.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a fost spitalizat miercuri la Policlinica Gemelli, unde medicii au declarat că Suveranul Pontif primea antibiotice pe cale intravenoasă pentru a-și trata bronșita.

Calificând recuperarea medicală a Suveranului Pontif ca fiind „normală”, Bruni a declarat că joi seara, „Papa Francisc a luat cina, mâncând o pizza, împreună cu toți cei care îl asistă în aceste zile de spitalizare”, inclusiv medici, asistente, asistenți și personalul de securitate al Vaticanului.

Având în vedere întoarcerea Papei la Vatican, unde locuiește, purtătorul de cuvânt a precizat că acesta ar putea să fie prezent în piață pentru slujba din Duminica Floriilor, care începe oficial Săptămâna Sfântă ce culminează cu slujba de Paște în piață pe 9 aprilie.

Personalul medical a decis ca Papa Francisc să fie internat miercuri după ce s-a întors la reședința sa de la Vatican după obișnuita sa audiență publică săptămânală din Piața Sfântul Petru. Vaticanul a informat că acesta a avut dificultăți de respirație în zilele precedente. Joi, Vaticanul a declarat că tratamentul cu antibiotice pentru bronșită a dus la o îmbunătățire „marcantă” a stării sale de sănătate.

Într-o înregistrare video difuzată de Vatican, Papa Francisc a fost văzut botezând un bebeluș spitalizat, în vârstă de câteva săptămâni. După ce mama i-a spus Papei Francisc numele băiatului, Miguel Angel, Papa a folosit o tavă metalică de spital, folosită de obicei pentru a ține seringi, pentru a turna apă peste capul bebelușului adormit, apoi a încercat să îl consoleze pe copil, care s-a trezit, plângând și părând să încerce să îndepărteze mâna Papei.

Francisc i-a cerut apoi mamei să usuce fruntea umedă a fiului său. Apoi i-a spus: „Când te vei duce la parohia ta, spune că Papa l-a botezat”. Papa Francisc a zâmbit și a părut vesel în timp ce a vizitat copiii care sunt tratați la Gemelli pentru cancer și a împărțit ouă de Paște mari și învelite în ciocolată.

Vineri, Papa Francisc a trimis un tweet posibil inspirat de actuala sa provocare de sănătate.

„Atunci când sunt trăite cu credință, încercările și dificultățile vieții servesc la purificarea inimilor noastre, făcându-le mai umile și, astfel, din ce în ce mai deschise către Dumnezeu”, a scris el. Tweetul a purtat un hashtag pentru Postul Mare, perioada din anul liturgic care pune accentul pe penitență și sacrificiu în perioada premergătoare celebrării bucuroase a Bisericii, Paștele, care marchează credința creștină că Iisus a înviat din morți după crucificare.

Vaticanul a părut dornic să risipească rapid orice îngrijorare cu privire la capacitatea fizică a papei de a-și continua pe deplin îndatoririle. Aproape imediat după anunțarea datei de externare a lui Francisc, Vaticanul a anunțat că Papa se va întâlni luni cu premierul Bosniei-Herțegovina într-o audiență privată la Palatul Apostolic.

Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor atrage de obicei zeci de mii de credincioși, inclusiv mulți pelerini din străinătate, care se adună la Roma pentru Săptămâna Sfântă.

Francisc a încetat deja în mare parte să mai celebreze slujba în zilele sfinte majore ale Bisericii Catolice din cauza unei probleme cronice la genunchi, dar a continuat să prezideze ceremoniile și să țină omilii.

Întâlnirile din Săptămâna Sfântă includ o procesiune de Calea Crucii, care solicită rezistența la efort până târziu în noapte, marcată de rugăciuni, în Vinerea Mare la Colosseumul din Roma și slujba de Paște din 9 aprilie, care este urmată în mod tradițional de un lung discurs papal rostit de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru.

În iulie 2021, Francisc a fost operat la Policlinica Gemelli după ce a suferit o îngustare a colonului. În tinerețe, în Argentina, lui Francisc i-a fost extirpat o parte dintr-un plămân.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Papa Francisc