Într-un gest fără precedent, Papa Francisc a recunoscut, miercuri, că a făcut „grave erori” în evaluarea scandalului asupra abuzurilor sexuale comise de slujitorii Bisericii Catolice din Chile și le-a invitat la Vatican pe victimele pe care le discreditase cu puțin timp în urmă pentru a-și cere iertare, scrie agenția AP. Suveranul Pontif a dat vina pe lipsa informațiilor „adevărate și echilibrate”, atunci când a judecat cazul.
În același timp, printr-o scrisoare publică surprinzătoare, Papa Francisc i-a convocat la Vatican pe toți episcopii din Chile pentru o reuniune de urgență, în vederea examinării scandalului sexual care a afectatgrav atât reputația Suveranului Pontif, cât și pe cea a Bisericii din țara sud-americană. Vaticanul organizează astfel de reuniuni doar în situații extraordinare, cum a fost cea a abuzurilor sexuale ecleziastice care au zguduit SUA în 2002. În scrisoarea sa, Papa Francisc a dat vina pe lipsa „informațiilor adevărate și echilibrate” pentru erorile pe care le-a comis atunci când a judecat cazul episcopului Juan Barros, unul dintre protejații celui mai „periculos” preot din Chile, reverendul Fernando Karadima. Catolicii au fost nemulţumiţi de decizia Suveranului Pontif, din 2015, prin care acesta l-a numit pe Barros la conducerea micii dioceze Osorno din Chile. Barros fusese acuzat că şi-a protejat fostul mentor, părintele Fernando Karadima, care în urma unei anchete desfăşurate la Vatican a fost găsit vinovat, în 2011, de abuz asupra unor adolescenţi, timp de mai mulţi ani. Karadima a negat acuzaţiile, iar Barros a spus că nu are cunoştinţe despre aceste învinuiri. Papa Francisc l-a apărat cu putere pe Barros în timpul vizitei sale în Chile, în luna ianuarie, în pofida acuzațiilor victimelor lui Karadima, care au insistat că episcopul a fost martor, dar a ignorat abuzurile la care au fost supuse. Atât în Chile, cât și în timpul unei conferințe de presă organizate pe drumul de întoarcere spre Roma, Suveranul Pontif a acuzat victimele de „calomnie” pentru exercitarea de presiuni în vederea deschiderii unei anchete contra lui Barros și a cerut acestora să prezinte „dovezi” în sprijinul acuzațiilor formulate. Mai mult, el a dezvăluit că a respins de două ori demisia lui Barros. „Sunt convins că el este nevinovat”, a spus Papa, la vremea respectivă. În urma intensificării protestelor contra deciziei sale, Francisc l-a trimis în Chile pe cel mai cunoscut anchetator al Vaticanului în materie de abuzuri sexuale, arhiepiscopul Charles Scicluna. Deși în scrisoarea de miercuri nu a prezentat concluziile anchetei, Papa a precizat că, împreună cu episcopii săi, trebuie să muncească din greu pentru a repara imaginea Bisericii.
„Trebuie să restabilim încrederea în Biserică, încredere erodată de erorile și păcatele noastre, și să vindecăm rănile din Chile”.
Papa Francisc