Traian Băsescu ar putea fi unul dintre ultimii şefi de stat care să-l întâlnească pe Suveranul Pontif la Vatican, înainte ca acesta să-şi anunţe oficial demisia, la 28 februarie.
Audienţă generală
Papa Benedict al XVI-lea a anunţat luni intenţia sa de a se retrage oficial la 28 februarie, fapt fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice. Benedict al XVI-lea îşi va lua adio de la credincioşi în cadrul unei audienţe generale în Piaţa San Pietro în ziua de 27 februarie, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Padre Federico Lombardi. “Ultima audienţă va avea loc în Piaţa San Pietro pentru că va veni multă lume şi pentru a i se permite Papei să-şi salute credincioşii”, a explicat Lombardi.
Până la retragerea sa, Papa îşi va menţine toate angajamentele, inclusiv întâlnirile prevăzute cu mai mulţi şefi de stat, printre care şi preşedinţii Guatemalei şi României, subliniază France Presse, care citează Vaticanul.
Vineri, la Vatican
Vizita lui Băsescu la Vatican ar fi fost programată pentru vineri, 15 februarie, potrivit gazetaromaneasca.com, care adaugă că, la Roma, preşedintele ar urma să se întâlnească şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români, potrivit textului unei invitaţii trimise către asociaţiile acestora.
Lombardi a precizat că niciun alt eveniment special nu este prevăzut pentru momentul demisiei, adică 28 februarie, ora 19:00 GMT. Papa va părăsi funcţia la acea oră “pentru că de obicei aceasta este ora la care Sfântul Părinte îşi încheie programul normal de lucru”.
Pentru 13 februarie a fost prevăzută o slujbă la Basilica San Pietro, unde sunt aşteptaţi să vină mulţi credincioşi, care să se poată ruga alături de Sfântul Părinte. Cu această ocazie vor fi prezenţi şi un număr important de cardinali.
Cine va ţine locul
După anunţul Papei Benedict al XV-lea de retragere din Pontificat, secretarul de stat de stat al Vaticanului, Tarcisio Bertone va fi cel care va conduce, în calitate de cardinal “camerling”, până la Conclavul care va alege noul Papă.
Tarcisio Bertone este acum cel mai puternic om al ''Santa Romana Chiesa''. Cardinalul nu este doar secretarul de stat al Vaticanului, ci şi cardinal ''camerling'', cel care prezidează sala apostolică şi care administrează bunurile şi drepturile Sfântului Scaun atunci când acesta este “vacant” - în caz de deces al Papei, dar şi de decizie de a renunţa la Pontificat. Unii spun că Bertone ar avea şanse în cursa pentru scaunul Sfântului Petru. Cert este că Bertone este o joncţiune decisivă a puterii Vaticanului, în pofida scandalului ''Vatileaks'', a anchetelor privind Institutul pentru Opere Religioase (IOR) şi aşa-numiţilor ''corbi'' (grupul responsabil de scurgerile de informaţii de la Vatican) care l-au atacat luni de zile şi au dat ca sigură demisia sa, comentează L'Expresso.
Cauzele demisiei
Presa italiană, dar nu numai, analiza marţi semnele care au precedat demisia istorică a Papei anunţată luni şi se întreba care sunt adevăratele cauze ale plecării sale.
Unii spun ca a demisionat “pentru binele Bisericii”, cu alte cuvinte pentru a obliga Biserica la mari reforme, începând de la însuşi Papa: cardinalii nu au drept de vot după 80 de ani. De ce un Papă ar putea, dupa această vârstă, să conducă un minister cu atâta responsabilitate? Oricum Biserica trece printr-o perioadă de criză exterioară, nu dă răspunsuri problemelor de astăzi (ex: căsătoriile între homosexuali, femeile-preot etc) şi interioară (cazurile de pedofilie în sânul Bisericii, majordomul Papei care i-a furat documente secrete etc). Cu alte cuvinte, s-ar putea ca Papa să fi vrut să îndrepte drumul Bisericii spre alt viitor decât cel tradiţional.
Alţii spun că nu dorea să se supună unui circ mediatic final, cum s-a întâmplat în cazul suferinţei în direct a Papei Ioan Paul al II-lea. Plus că Benedict al XVI-lea este un mare teolog/filosof care avea puţină înclinaţie spre putere şi multă spre spiritualitate, scrieri, rugăciune etc. Cu alte cuvinte, a dorit să se întoarcă spre Dumnezeu în tăcere şi departe de lume.
Glasul poporului mai spune că, fiind un Papă extrem de vanitos (se vorbeşte mult despre pantofii lui, despre toaletele pompoase etc) voia şi el să aibă numele legat de istorie. Fiind primul Papă care renunţă la scaun după 600 de ani, singurul din epoca modernă, cu siguranţă istoria nu-l va uita.
“Vaticaniştii” scriu, la unison, că Papa a luat decizia acum câteva luni. Andrea Tornielli, de la Vatican Insider, scrie că Benedict al XVI-lea a luat decizia acum un an, la întoarcerea din Mexic, unde o căzătură în timpul nopţii a alarmat anturajul Papei.
Cel puţin trei oameni ştiau
Potrivit lui, doar trei persoane erau la curent: secretarul său particular, Georg Gaenswein, numărul doi al Vaticanului, Tarcisio Bertone şi decanul cardinalilor, Angelo Sodano.
Presa dezvăluie că Papa avea probleme cardiace şi purta chiar un stimulator cardiac. Dar Andrea Tornielli nu crede că sănătatea este motivul plecării, ci pontificatul său dificil, cu toate scandalurile pe care le-a avut de înfruntat.
Cotidianul Il Sole 24 Ore afirmă că Papa a suferit acum trei luni o intervenţie chirurgicală pentru a i se înlocui stimulatorul cardiac. “Cine îi era aproape l-a văzut că se întreba simplu, dar cu determinare, despre capacitatea sa de a conduce Biserica”, a explicat cotidianul economic. “Dar nimeni nu îşi imagina că va lua o decizie istorică de acest tip”, potrivit Il Sole 24 Ore.
Pentru directorul cotidianului La Repubblica, Ezio Mauro, este vorba despre o “erupţie a modernităţii într-o instituţie veche de 2000 de ani”. La fel şi pentru Corriere della Sera, care notează că este vorba despre “un gest de mare modernitate pentru Biserică”.