În 2022, agenții din Anvers au confiscat o cantitate record de 110 tone de cocaină, iar colegii lor olandezi din portul Rotterdam, aflat în apropiere, au confiscat alte 50 de tone. Presupunând o puritate medie la nivel angro, confiscările din cele două porturi reprezintă unul din fiecare 20 de kilograme de cocaină produsă la nivel mondial, pe baza celor mai recente statistici ale ONU și asta fără a pune la socoteală drogurile care reușesc să treacă prin vamă.
„În afara Americii de Sud, suntem numărul unu în Anvers atunci când vine vorba de cocaină!”, a declarat pentru VRT NWS oficialul vamal Kristian Vanderwaeren. „Belgia reprezintă 40 la sută din toate capturile din Europa. Prin urmare, Anvers este într-adevăr destinația principală pentru acești infractori!”.
Autoritățile belgiene beneficiază de ajutor în lupta lor împotriva traficului de droguri. Anul trecut, alte 70 de tone de cocaină cu destinația Anvers au fost interceptate în America de Sud, înainte ca aceasta să traverseze Atlanticul.
În ciuda succesului autorităților în privința confiscării unor cantități masive de cocaină care intră în țară, contrabandiștii reușesc în continuare să introducă o cantitate uriașă din produsul lor în Belgia, acolo unde este împachetat și distribuit în întreaga Europă de Vest.
La prețuri de vânzare cu ridicata care depășesc 30 000 de dolari pe kilogram - de până la 12 ori mai mari decât valoarea pe piețele de origine din America de Sud - există o motivație amplă de profit și suficient flux de numerar pentru a finanța scheme sofisticate de contrabandă. Bandele de infractori se infiltrează în portul Antwerp în interiorul unor containere goale, unde așteaptă momentul potrivit pentru a evada și a ridica mărfurile care intră în terminal.
Autoritățile vamale belgiene au promis că își vor dubla eforturile pentru a reprima traficul, angajând încă 100 de ofițeri pentru a patrula în Anvers și investind în mai multe sisteme de scanare a containerelor. Nu este vorba doar de droguri: Pe lângă dependență și bolile sociale aferente, cocaina a adus violența crimei organizate pe străzile Belgiei.
Deși consumul de cocaină a fost dezincriminat în multe națiuni europene, lanțul de aprovizionare face încă parte din lumea infracțională, iar disputele dintre contrabandiști devin uneori violente în Anvers. Luni, o fetiță de 11 ani a fost ucisă într-un schimb de focuri de armă legat de droguri în cartierul Merksem.
„Există un război al drogurilor în plină derulare. Infractorii atacă casele altor infractori. Ne confruntăm cu acest lucru de luni de zile. Ceea ce mă temeam de mult timp s-a întâmplat: a căzut o victimă nevinovată, un copil!”, a spus primarul Bart De Wever pentru VRT.