x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paris: Poliția a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor față de restricțiile COVID-19

Paris: Poliția a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor față de restricțiile COVID-19

12 Feb 2022   •   17:45
Paris: Poliția a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor față de restricțiile COVID-19

Poliția franceză a tras cu gaze lacrimogene asupra manifestanților de pe bulevardul Champs-Elysees și din alte locuri din Paris, sâmbătă, după ce un "Convoi al libertății" care protestează împotriva restricțiilor COVID-19 a intrat în capitală, relatează Reuters.

Vehiculele care transportau protestatari au reușit să treacă de punctele de control ale poliției în centrul Parisului pentru a bloca traficul în jurul Arcului de Triumf.

Inspirați de demonstrațiile "Freedom Convoy" din Canada, automobiliștii au fluturat steaguri franceze și au claxonat în semn de sfidare față de ordinul poliției de a nu intra în oraș.

De asemenea, poliția a aruncat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care se opun unui permis de vaccinare necesar pentru a intra în multe locuri publice, în apropierea Arcului de Triumf, dar și asupra participanților la un marș separat din cealaltă parte a orașului.

"Permisul de vaccinare este necesar pentru a putea lucra sau face sport. Nu mai suportăm permisul de vaccinare", a declarat Nathalie Galdeano, care a venit din sud-vestul Franței cu autobuzul pentru a participa la proteste.

"Nu vrem această injecție, vrem să avem dreptul de a alege", a declarat ea pentru Reuters.

Poliția a declarat că a arestat 14 persoane, a dat 337 de amenzi până la jumătatea după-amiezii, iar mai devreme a oprit 500 de vehicule care încercau să intre în Paris.

Între timp, între 2.000 și 3.000 de persoane, inclusiv protestatari din rândul "Vestelor galbene", au mărșăluit într-o demonstrație separată, autorizată, la Paris, împotriva restricțiilor COVID-19, precum și a scăderii nivelului de trai pe fondul inflației în creștere.

La mai puțin de două luni de la alegerile prezidențiale, guvernul președintelui Emmanuel Macron este dornic să împiedice ca protestele să se transforme în manifestații de amploare precum cele antiguvernamentale din 2018.

Separat, poliția a mai declarat că a arestat cinci protestatari în sudul Parisului, înarmați cu prăștii, ciocane, cuțite și măști de gaze.

Poliția a mobilizat peste 7.000 de ofițeri, a înființat puncte de control și a desfășurat transportoare blindate și tunuri de apă în pregătirea protestelor.

Camionagii canadieni care protestează față de vaccinarea obligatorie pentru traficul transfrontalier au paralizat unele zone din capitala Ottawa de la sfârșitul lunii ianuarie și au blocat punctele de trecere dintre SUA și Canada.

Mișcarea Vestelor Galbene, care a început ca un protest împotriva taxelor pe combustibil, s-a transformat într-o revoltă mai amplă care a cunoscut unele dintre cele mai grave violențe de stradă din ultimele decenii și a testat autoritatea lui Macron.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: restrictii COVID