x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parisul de sărbători, un peisaj diferit față de anii trecuți

Parisul de sărbători, un peisaj diferit față de anii trecuți

24 Dec 2015   •   17:28
Parisul de sărbători, un peisaj diferit față de anii trecuți

Puţini turişti şi biserici înconjurate de soldaţi înarmaţi, astfel arată Parisul înaintea unui Crăciun care nu seamănă cu cele văzute anii trecuţi în acest oraş marcat de cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria sa şi de ameninţarea unor alte acţiuni similare, se arată într-un articol publicat joi de AFP.

În faţa marilor magazine Galeries Lafayette şi Printemps, cu vitrinele animate special de Sărbători, pietonii circulă sub privirile soldaţilor înarmaţi, iar mulţimea este rarefiată faţă de cum era de obicei în această perioadă.

După atentate, a scăzut numărul celor care au intrat în magazine, recunoaşte societatea Galeries Lafayette, care a constatat nu doar scăderea numărului vizitatorilor francezi, dar şi a celor străini.

Aşadar, atentatele jihadiste din ianuarie şi noiembrie, soldate cu 17 şi respectiv 130 de morţi, au redus shopping-ul de sfârşit de an din magazine, crescând în schimb cumpărăturile pe internet.

Şi sectorul turistic parizian se plânge de scăderea puternică a numărului de turişti, dar cei care au afaceri în acest sector speră că este doar ceva temporar şi că măsurile de securitate vor readuce vizitatorii în Oraşul Luminilor. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, susţine că a observat deja o anumită revigorare a activităţii turistice.

Dar statistica arată o scădere cu 80% a numărului turiştilor şi americani şi japonezi şi cu 30% a celor chinezi. Iar compania care administrează aşa-numitele 'vapoare muscă' ce plimbă turiştii pe Sena vorbeşte despre o scădere a cererii cu 15-30%.

Pe de altă parte, autorităţile au anunţat sporirea măsurilor de securitate în jurul bisericilor unde se va oficia joi seară slujba de Crăciun. În Franţa există circa 45.000 de biserici catolice, 4.000 protestante şi 150 de lăcaşuri de cult ortodoxe.

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a atras atenţia că există în continuare riscul unor atentate, el apreciind în acest context că protejarea bisericilor are o puternică 'semnificaţie simbolică'.

Sursa: AGERPRES 

×