Preşedintele francez şi premierul britanic au semnat astăzi, la Londra, două tratate de cooperare în domeniile apărării şi securităţii.
Semnarea a avut loc în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia summit-ului franco-britanic şi a deschis "un nou capitol" în relaţiile celor două ţări, informează AFP, citându-l pe premierul britanic David Cameron, care a ţinut să precizeze că "Marea Britanie şi Franţa sunt parteneri naturali".
Preşedintele Nicolas Sarkozy l-a completat, afirmând că "sunt întrunite toate condiţiile pentru o relaţie absolut excepţională între Marea Britanie şi Franţa", între cele două ţări existând "un nivel de încredere nemaiîntâlnit în istorie".
Unul din cele două tratate prevede crearea unei forţe militare comune, pregătită pentru operaţini bilaterale sub egida ONU, NATO sau UE, iar cel de-al doilea tratat prevede, începând din 2014, simularea într-un laborator din Franţa, în apropiere de Dijon, a funcţionării arsenalului nuclear şi deschiderea unui centru de cercetare, în sud-estul Angliei, pentru speciliştii din cele două ţări, care să dezvolte tehnologia necesară testării. De asemenea, părţile au convenit să menţină pe mare cel puţin un portavion, de care să se poată servi oricare dintre ele, la nevoie, fie pentru antrenamente, fie pentru operaţiuni militare.
Atât Sarkozy, cât şi Cameron au invocat pericolele din ziua de astăzi la adresa securităţii globale şi a înlăturat criticile formulate anterior de anumite ţări privind existenţa unei abordări oarecum individualiste la nivel strategic. "Britanicii şi francezii demonstrează că nu este aşa", a spus preşedintele Sarkozy, adăugând că "problemele secolului XXI nu se pot rezolva cu ideile secolului XX". "Sunt bucuros să pot spune că, în pofida aparenţelor, ceasurile Franţei şi Marii Britanii arată fix aceeaşi oră. Ştiu că între noi este Canalul Mânecii, dar valorile noastre sunt aceleaşi", a mai spus Sarkozy.
Întrebaţi ce se va întâmpla dacă una dintre ţările membre ale celor două tratate acceptă să susţină o operaţiune militară, iar cealaltă nu, Cameron a firmat că, în acest caz, va trebui să existe un "acord politic" pentru desfăşurarea forţei comune de intervenţie. Iar Sarkozy a afirmat la rândul său că este puţin probabil ca Marea Britanie să se confrunte cu o criză atât de mare şi să aibă nevoie de un portavion, iar Franţa să nu fie, la rândul ei, afectată. "Dacă voi, prietenii mei britanici, vă veţi confrunta cu o criză majoră, vă închipuiţi oare că Franţa va sta cu mâinile-n sân spunând că nu e treaba ei?", a răspuns cu promptitudine Sarkozy.