x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pârjol în Australia - Incendiatorii, teroriştii din interior

Pârjol în Australia - Incendiatorii, teroriştii din interior

09 Feb 2009   •   00:00

Cel puţin 84 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie care afectează de mai multe zile sud-estul Australiei, iar persoanele care au declanşat aceste incendii ar putea fi puse sub acuzare pentru omor, a anunţat ieri poliţia locală, citată de AFP.



Vântul violent a intensificat cele peste 50 de incendii izbucnite în trei state din sud-estul Australiei, unde temperaturile au atins nivelul-record de 46 de grade Celsius. Au fost distruse 600 de locuinţe. Până acum, cele mai grave incendii de vegetaţie care au afectat Australia erau cele din 1983, care au provocat moartea a 75 de persoane în sudul ţării.

Poliţia este convinsă că unele incendii au fost provocate deliberat, izbucnind în localităţi unde nu puteau fi declanşate în mod natural. Un purtător de cuvânt al forţelor de ordine a precizat că orice persoană care a provocat un astfel de incendiu – într-o perioadă cu temperaturi-record – ar urma să fie pusă sub acuzare pentru crimă sau omor. "Pot fi acuzaţi de omor, în funcţie de dovezi", a spus el. Institutul criminalistic australian a publicat săptămâna trecută un raport potrivit căruia jumătate dintre cele 20.000 – 30.000 de incendii de vegetaţie înregistrate anual sunt provocate deliberat. În statul New South Wales, poliţia interoghează un bărbat în vârstă de 31 de ani în legătură cu declanşarea unui incendiu la nord de Sydney. Premierul statului South Australia, Mike Rann, a afirmat că minimum 20% dintre incendiile înregistrate vara trecută au fost provocate intenţionat, iar alte 20% au fost rezultatul "prostiei sau negli­jenţei". "Aceşti oameni sunt terorişti în interiorul naţiunii noastre, sunt inamicul din inte­rior", a spus el. Premierul din New South Wales, Nathan Rees, a afirmat că persoanele care provoacă în mod deliberat incendii riscă până la 25 de ani de închisoare. (M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe