x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PARLAMENTARE/Cum vor vota românii din străinătate

PARLAMENTARE/Cum vor vota românii din străinătate

de Sînziana Stancu    |    29 Noi 2008   •   00:00

Pentru a veni în ajutorul românilor care votează în străinătate, în scrutinul de duminică, primul vot parlamentar uninominal, MAE român le-a pus la dispoziţie, pe site-ul ministerului (www.mae.ro) , un ghid special pentru ei. Documentul conţine indicaţii simple, accesibile.

În primul rând, românii care au domiciliul în străinătate pot vota cu paşaportul simplu, cu menţiunea că şi-au stabilit domiciliul în ţara respectivă, acest tip de document de identitate fiind cunoscut şi ca CRDS. Românii cu reşedinţa în străinătate pot vota pe baza paşaportului simplu, iar dacă se află în ţări din UE, şi cu cartea de identitate (C.I.), însă ambele documente se cer însoţite şi de dovada că au reşedinţa în ţara respectivă. Vârsta minimă de la care pot vota este de 18 ani, chiar dacă aceştia se împlinesc chiar în ziua votului.

DE SÂMBĂTĂ PÂNĂ LUNI
Votul va înconjura Pământul, iar prima secţie de votare se va deschide la Wellington, în Noua Zeelandă, sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 20,00, ora României). Votul românesc se va închide în Portland (statul Oregon), luni, 1 decembrie, la ora 7,00, ora României.

Potrivit explicaţiilor date de oficialităţi MAE şi de cele ale Biroului Electoral de Circumscripţie 43, către Spania şi Italia au plecat cele mai multe buletine de vot pentru românii de acolo, în aceste ţări aflându-se ceele mai importante comunităţi româneşti. Şi la Chişinău, unde există patru secţii de votare, au fost trimise 54.000 de buletine de vot.


Click aici pentru a citi ghidul alegatorului român din străinătate

×
Subiecte în articol: externe