x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul de la Kiev amnistiază manifestanţii arestaţi în timpul confruntărilor cu poliţia

Parlamentul de la Kiev amnistiază manifestanţii arestaţi în timpul confruntărilor cu poliţia

30 Ian 2014   •   08:24
Parlamentul de la Kiev amnistiază manifestanţii arestaţi în timpul confruntărilor cu poliţia

Parlamentul Ucrainei a adoptat miercuri, după ore de intense negocieri, o amnistie pentru manifestanţii arestaţi în cursul ciocnirilor cu poliţia, însă opoziţia s-a abţinut să sprijine această măsură.

Legea privind amnistia este una din principalele cerinţe ale opoziţiei mobilizate de peste două luni în centrul Kievului.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de 232 de deputaţi din totalul celor 416 prezenţi, în strigătele de protest ale parlamentarilor opoziţiei, după care şedinţa a fost suspendată.

Preşedintele Viktor Ianukovici s-a deplasat în persoană cu puţin timp înainte la parlament pentru a influenţa dificilele negocieri dintre formaţiunea sa, Partidul Regiunilor, şi opoziţie.

Partidul aflat la putere cerea iniţial în schimbul acestei legi de amnistie eliberarea centrului capitalei ocupat de manifestanţi, precum şi a clădirilor publice, cum ar fi primăria Kievului sau Casa Sindicatelor, devenită cartierul general al mişcărilor de protest.

Miercuri seară nu era însă clar ce concesiuni au fost obţinute în cursul lungilor ore de negocieri din timpul zilei.

Lansată după refuzul puterii de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, Kievul preferând o apropiere de Moscova, mişcarea de protest s-a radicalizat de la jumătatea lui ianuarie, odată cu adoptarea unor legi pentru reprimarea manifestaţiilor, şi s-a propagat în mai multe regiuni ale ţării.

Legile în cauză, viu criticate de ţările occidentale, au fost abrogate marţi de parlament, reunit în sesiune extraordinară pentru a încerca să găsească o soluţie de ieşire din criză.

×