x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European a votat Raportul anual privind Spațiul Schengen. România îndeplinește toate condițiile

Parlamentul European a votat Raportul anual privind Spațiul Schengen. România îndeplinește toate condițiile

08 Iul 2021   •   15:40

Ministrul de Interne Lucian Bode susține că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și este încrezător că se vor face pași concreți cât mai curând pentru adoptarea deciziei. Parlamentul European a adoptat, astăzi, Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen cu 505 voturi pentru,

„Rezoluția reiterează poziția cunoscută a PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și prevede expres că: <ținând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, [Parlamentul] solicită insistent Consiliului să-și onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne; consideră că solidaritatea și responsabilitatea sunt de datoria tuturor și că viitorul spațiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare>”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Ministerul de Interne salută sprijinul Parlamentului European și al Comisiei Europene pentru aderarea României,  Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, solicitând extinderea Schengen cu aceste state.

„Sunt încrezător că vom face pași concreți spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spațiul Schengen. România are un rol esențial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligațiile pe care și le asumă fiecare stat membru UE și drepturile de care beneficiază. După cum bine știți, România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și continuă să mențină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației Uniunii”, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne.

Mediafax

×
Subiecte în articol: spatiul schengen parlamentul european