x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European aprobă acordul comercial cu Autoritatea Palestiniană

Parlamentul European aprobă acordul comercial cu Autoritatea Palestiniană

de Marina Constantinoiu    |    27 Sep 2011   •   12:39

Parlamentul European a votat mar]i aprobarea unui acord comercial care va ajuta la stimularea economiei palestiniene, permi]andu-le astfel Cisiordaniei [i Fa[iei Gaza exportul de produse agricole si pesc`re[ti direct c`tre UE, incepand cu anul 2012, se arat` \ntr-un comunicat al PE.

Acordul dintre UE si Autoritatea Palestinian` permite accesul produselor agricole [i pesc`re[ti care provin din Cisiordania [i Fa[ia Gaza pe pia]a european` f`r` taxe [i asigur` accesul produselor europene pe pia]a din teritoriile palestiniene.

"Acest acord este oportunitate pentru poporul palestinian, un prim pas spre dezvoltarea unei na]iuni", a declarat Raportorul PE Maria Eleni Koppa (S&D, EL), in timpul dezbaterii. Ea a subliniat c` acordul respect` regulile de origine [i c` ar trebui ca economia palestinian` s` beneficieze pe deplin de extinderea schimburilor comerciale.

Deputa]ii europeni consider` c` liberalizarea pie]elor din UE pentru produsele palestiniene, care pan` in prezent au fost sub controlul direct al autorit`]ilor vamale israeliene, va ajuta poporul palestinian s` i[i dezvolte economia. Primind aprobarea Parlamentului European, acordul poate intra in vigoare la inceputul anului viitor.

In prezent, Autoritatea Palestinian` ocup` ultimul loc intre partenerii comerciali ai Uniunii Europene din regiunea euro-mediteranean` [i printre ultimele locuri in lume.

Condi]iile de import sunt valabile pentru o perioad` de 10 ani, care poate fi prelungit`. In cazul pu]in probabil in care importurile de produse agricole [i pesc`re[ti provenind de pe teritoriul palestinian cresc pan` la un punct in care ar putea perturba pia]a intern` a UE, Uniunea European` poate adopta m`suri de salvgardare.

×