x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European îşi începe noul mandat cu şapte grupuri politice

Parlamentul European îşi începe noul mandat cu şapte grupuri politice

26 Iun 2014   •   18:52

Şapte grupuri politice au fost recunoscute la Parlamentul European. Acestea îşi vor începe activitatea săptămâna viitoare în cadrul sesiunii plenare, la Strasbourg, unde vor alege preşedintele, vicepreşedinţii şi alte persoane ce vor ocupa funcţii importante. Regulile Parlamentului spun că grupurile politice trebuie să fie formate din cel puţin 25 de deputaţi provenind din cel puţin şapte state membre UE. Grupurile politice joacă în rol important în fixarea ordinii de zi a Parlamentului, în alegerea preşedintelui acestuia, a vicepreşedinţilor, a preşedinţilor comisiilor şi a raportorilor, dar şi în alocarea timpului de vorbire în dezbateri. Fiecărui grup i se oferă un secretariat pentru a se putea ocupa de propria organizare internă. Membrii grupului politic numesc unul sau mai mulţi preşedinţi, care îi vor reprezenta în Conferinţa Preşedinţilor.

Cunoştinţe noi şi vechi
Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), PPE, numără 221 de membri si va fi prezidat de Manfred Weber. Politicianul german este la al treilea mandat în Parlamentul European. În ultimul mandat, a fost membru al comisiei pentru afaceri constituţionale.

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, (S&D, format din 191 de membri, va fi prezidat de Martin Schulz. Politicianul german a fost preşedinte al Parlamentului European din 2012 până în 2014 şi este eurodeputat de 20 de ani.

Cei 70 de membri ai grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni, CRE, vor fi conduşi de Syed Kamall. Politicianul britanic a devenit deputat european în 2005. În mandatul trecut, a fost membru al comisiei pentru afaceri economice.

Cei 67 de membri ai grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, ALDE, l-au ales pe Guy Verhofstadt (Belgia) în funcţia de preşedinte. Fostul premier belgian a prezidat grupul şi în mandatul trecut.

Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, GUE/NGL, formată din 52 de membri va fi condusă de Gabriele Zimmer. Politicianul german este la al treilea mandat în Parlamentul European, fiind şi preşedinta grupului din 2012.

Cei 50 de membri ai grupului politic Verzi/Alianţa Liberă Europeană, Verzi/ALE, i-au ales Philippe Lamberts (Belgia) şi Rebecca Harms (Germania) în funcţia de co-preşedinte. Lamberts îl înlocuieşte pe Daniel Cohn-Bendit (Franţa), în timp ce Harms a fost co-preşedintă şi în mandatul trecut. Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, EFDD, format din 48 de membri, va fi condus de Nigel Farage (Regatul Unit) şi David Borrelli (Italia). Farage este membru al Parlamentului European din 1999 şi a mai fost lider al grupului. David Borrelli a fost ales pentru prima dată în Parlamentul European şi a fost consilier în oraşul Treviso.

×