x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul german a aprobat închiderea centralelor nucleare până în 2022

Parlamentul german a aprobat închiderea centralelor nucleare până în 2022

30 Iun 2011   •   13:03
Parlamentul german a aprobat închiderea centralelor nucleare până în 2022

Parlamentarii germani au aprobat joi, cu o larga majoritate, planurile guvernului de a inchide toate centralele nucleare pana in anul 2022, prima economie din Europa urmand sa se bazeze pe energia regenerabila.

Cu 513 de voturi pentru si 79 impotriva, camera inferioara a parlamentului german (Bundestag) a aprobat planurile anuntate de cancelarul Angela Merkel dupa dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima (Japonia). Majoritatea parlamentarilor din opozitie au votat in favoarea proiectului, transmite AP, citata de Agerpres.

Saptamana viitoare este asteptat un vot favorabil si din partea Camerei superioare a Parlamentului german, chiar daca o mare parte din pachetul legislativ nu are nevoie de aprobarea statelor federale.

Votul de joi reprezinta insa o rasturnare spectaculoasa a politicii energetice nucleare promovata de coalitia condusa de Angela Merkel. In toamna anului trecut coalitia guvernementala a amendat planurile precedentului guvern referitoare la abandonarea energiei nucleare pana la inceputul anilor 2020 si a decis sa prelungeasca durata de viata a celor 17 reactoare nucleare care functioneaza in Germania cu 12 ani, in medie.

Conform noii legi privind energia nucleara, la 21 decembrie 2022, urmeaza sa se inchida ultima centrala nucleara din Germania. Opt reactoare au fost deja inchise si nu vor mai fi repuse in functiune. Celelalte noua centrale vor fi inchise treptat in 2015, 2017, 2019, 2012 (trei centrale) si 2022 (trei centrale).

In schimb, pana in 2020 Germania vrea sa dubleze ponderea energiei energiei verzi (hidroelectrica, eoliana si biogaz) pana la 35 la suta. Anul trecut, energia nucleara a fost responsabila pentru aproximativ un sfert din productia de energie electrica a Germaniei.

×