Parlamentul irlandez a devenit joi seara al doilea care a declarat "urgenţa climatică", la zece zile după Marea Britanie, o veste primită cu entuziasm de Greta Thunberg, militanta suedeză pentru climă devenită figură centrală în lupta împotriva încălzirii globale, informează vineri AFP.
Un amendament la un raport parlamentar pentru declararea unei "urgenţe climatice" şi pentru a determina parlamentul "să examineze cum ar putea guvernul irlandez să-şi amelioreze răspunsul la problema pierderii de biodiversitate" a fost aprobat fără a fi supus la vot în seara zilei de joi.
"Avem acum sprijinul tuturor partidelor pentru a declara o urgenţă în materie de climă şi de biodiversitate", şi-a exprimat satisfacţia pe contul său de Twitter Hildegarde Naughton, deputată din partea partidului aflat la putere Fine Gael (centru-dreapta) şi preşedinta Comisiei pentru acţiune climatică din Parlament. Însă "acum avem nevoie de acţiune", a subliniat ea.
"A declara o urgenţă nu înseamnă absolut nimic fără măsuri care să fie luate pentru a salva situaţia", a subliniat liderul Partidului Verzilor, Eamon Pyan, la postul public de televiziune RTE. "Aceasta înseamnă că guvernul va trebui să facă lucruri pe care nu vrea să le facă", a adăugat el.
Obiectivul actual al guvernului irlandez este reducerea până în 2050 a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 80% comparativ cu 1990, potrivit Departamentului pentru acţiune climatică al Irlandei.
Dincolo de frontierele irlandeze, această declaraţie a fost primită cu entuziasm de tânăra militantă suedeză Greta Thunberg, devenită figură centrală în lupta împotriva încălzirii globale. "O super veste din Irlanda! Cine este următorul?", a notat ea pe Twitter.
Acest anunţ intervine la nouă zile după cea din Parlamentul britanic, care a anunţat primul, în luna mai, "urgenţa climatică", în urma unui vot cerut de opoziţia laburistă şi după o amplă mobilizare a mişcării pentru climă Extinction Rebellion, care a întreprins o serie de acţiuni în capitala britanică, în aprilie.
La începutul lui mai, un raport al Comisiei britanice pentru schimbarea climatică (CCC) i-a recomandat Marii Britanii să-şi fixeze "un nou obiectiv ambiţios menit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero până în 2050, obiectivul actual fiind o diminuare cu 80% în raport cu 1990 până în 2050.