EXTERNE
SURPRIZA? - Legislativele din Republica Moldova dau bataie de cap Opozitiei
Cu aproape o luna pana la alegerile parlamentare din Republica Moldova, anuntate la 6 martie, sondajele nu ofera prea multe sanse de optimism Opozitiei. Circa 46% dintre intentiile de vot ale populatiei sunt orientate spre comunistii aflati la guvernare.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau
|
ALEGERE. Electoratul moldovean este din ce in ce mai decis sa participe la votul din 6 martie |
Acest procentaj le-ar asigura comunistilor 65 de mandate dintre cele 101, in viitorul Legislativ, adica le-ar permite sa aleaga singuri viitorul presedinte al republicii.
CONTROL TOTAL. Realizat la solicitarea Institutului de Politici Publice de la Chisinau, sondajul scoate la iveala o tendinta de scadere a popularitatii partidului de guvernamant in raport cu alegerile parlamentare din 2001 - ceea ce inseamna minus cel putin cinci mandate. Sigur, aceasta conteaza mai putin atat timp cat comunistii vor dispune de acel minim de 61 de mandate necesare pentru alegerea sefului statului. Este, insa, semnificativ faptul ca aceasta scadere a popularitatii comunistilor are loc in conditiile unei dictaturi absolute in care presa si institutiile democratice ale statului s-au transformat in niste subdiviziuni ale Comitetului Central al Partidului Comunist. Mai mult, acest usor declin al "guvernarii rosii" are loc in conditiile exodului masiv al populatiei tinere din Republica Moldova si pe fonul imbunatatirii aparente a nivelului de viata, inclusiv prin majorarea periodica a pensiilor populatiei in varsta.
MAI PUTINI INDECISI. Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, este insa de parere ca in urmatoarele saptamani, situatia se poate schimba destul de mult pe seama celor aproape 20% dintre alegatori, care la momentul realizarii sondajului erau inca indecisi cu cine sa voteze, dar care sunt hotarati sa mearga la vot. "Exista 16% de alegatori indecisi, care nu stiu pentru cine vor vota, desi vor participa la alegeri. Acest sondaj arata ca circa 18% din electorat iau decizia in ultimul moment, chiar in ziua alegerilor. Acesti alegatori reprezinta segmentul pentru care se va da lupta in perioada imediat urmatoare", a declarat Barbarosie. El sustine ca din noiembrie 2004 pana la inceputul lunii februarie numarul indecisilor s-a redus cu aproape 11%.
Semne de INtrebare. Suspiciunile opozitiei referitoare la veridicitatea rezultatelor sondajului au la baza rezultatele unui alt sondaj realizat la inceputul anului de catre Institutul Republican al SUA, care erau mult mai incurajatoare, in special pentru Opozitia crestin-democrata. Acel sondaj i-a pus in garda pe comunisti care, de teama ca nu vor obtine majoritatea necesara pentru alegerea sefului statului, au fraudat startul campaniei electorale prin exercitarea de presiuni asupra Comisiei Electorale Centrale, pentru simpla banalitate de a fi inscrisi sub numarul unu in buletinele de vot.
FARA NOI?
|
"Chisinaul nu agreeaza ideea includerii Romaniei in formatul de negocieri pentru solutionarea problemei transnistrene", a anuntat liderul grupului parlamentar al comunistilor din Parlament, Victor Stepaniuc. Afirmatia sa este cel putin surprinzatoare in contextul in care Vladimir Voronin, a declarat in exclusivitate pentru Europa Libera ca agreeaza implicarea Romaniei in negocierile ce vizeaza Transnistria.
|
|
TREI
|
Potrivit rezultatelor sondajului Institutului de Politici Publice, in viitorul Parlament de la Chisinau, vor intra, in afara de Partidul Comunistilor (aflat la guvernare), doua formatiuni politice de Opozitie - blocul pro-moscovit "Moldova Democrata", constituit din partidele esuate la alegerile din 2001 - cu 16% (si 22 de mandate de deputat), si Partidul Popular Crestin Democrat - cu 9% (si 14 mandate de deputat).
|
|