Partidul romanilor din Spania, PIRUM, se prezinta la alegerile locale de la 22 mai in patru localitati din aceasta tara, presedintele formatiunii, Florin Bojor, declarand pentru Mediafax ca faptul este o premiera si o victorie, adica un pas inainte pentru mentalitatea romanilor.
Filiala Partidului Conservator din Spania saluta candidaturile tuturor romanilor, indiferent de partidul politic pe lista carora se afla, care participa la alegerile locale din Regatul Spaniei, ce se vor desfasura duminica, 22 mai, se arata intr-un comunicat remis Jurnalului National.
PIRUM (Partido Iberico de Rumanos - Partidul Romanilor din Spania) candideaza pe liste la alegerile locale in patru orase din Spania: Agramunt (Lleida), Carinena (Zaragoza), Villamanrique de Tajo (Madrid) si Cartaya (Huelva). Potrivit lui Bojor, partidul are inscrisi pe liste intre 12 si 30 de candidati, in functie de numarul de locuitori din fiecare dintre aceste orase. "Am stabilit o premiera. Este pentru prima data in istoria Spaniei cand un partid de straini candideaza la alegeri in Spania", a declarat, joi, pentru Mediafax, Florin Bojor, explicand ca si din acest motiv "cel mai greu a fost cu aspectele birocratice".
“Comunitatea de romani din Spania trebuie sa participe activ la viata publica din Regatul Spaniei pentru a ajuta societatea spaniola care traverseaza momente dificile cauzate de criza economica mondiala si pentru a consolida respectul de care romanii se bucura in aceasta tara. Salutam pe aceasta cale, in mod special, candidatura doamnei Mariana Venec pentru un post de consilier local in orasul Arganda del Rey si a doamnei Ana Maria Roman pentru un post de consilier in orasul Alcala de Henares, ambele din Comunidad de Madrid', se mentioneaza in comunicatul de presa transmis, vineri, de filiala PC din Spania.
PIRUM nu reprezinta exclusiv interesele romanilor din Spania, de altfel, candidatii propusi de acesta nu sunt doar romani, ci si spanioli si o britanica. Pe de alta parte, exista romani care candideaza la alegerile locale din Spania pe listele altor formatiuni, spaniole, dar in general ocupa pozitii neeligibile pe liste.
Bojor deplange faptul ca dintre cei 850.000 de romani inregistrati in Spania, doar 100.000 si-au cerut dreptul de vot. El spune ca acest lucru s-a intamplat pe de-o parte din cauza "apatiei" romanilor fata de vot si, pe de alta parte, din cauza lipsei de informatii din partea autoritatilor spaniole.
Comisia Electorala Spaniola (JEC) a cerut, joi seara, interzicerea manifestatiilor la sfarsitul saptamanii, cand se vor desfasura alegerile municipale si regionale, apreciind ca sunt "contrare legislatiei electorale", relateaza AFP.
Potrivit presei spaniole, Comisia a hotarat, cu cinci voturi pentru si patru impotriva, in favoarea interzicerii manifestatiilor, dupa sase ore de deliberari. Ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat anterior ca Guvernul asteapta hotararea Comisiei, pentru a da ordin politiei sa disperseze manifestantii. El a anuntat, totodata, ca politia "incearca sa rezolve probleme, mai degraba decat sa le creeze".
In ultimele trei zile in Madrid au avut loc manifestatii la care au participat mii de persoane care protestau fata de revenirea crizei economice si a somajului in aceasta tara, relateaza France24. Aproape la fel ca in cazul “Primaverii arabe', si protestatarii spanioli au raspuns unor apeluri lansate pe retelele de socializare, reunindu-se, de marti, in Piata Purta del Sol, din centrul Madridului, unde si-au instalat o tabara de corturi care s-a extins joi si a inceput sa se organizeze.
Manifestantii spera sa ramana in piata pana duminica, ziua alegerilor regionale si locale, in Spania, in pofida amenintarilor cu interdictia din partea Comisiei Electorale.
Revendicarile manifestantilor sunt destul de haotice, mergand de la probleme sociale si economice, pana la sistemul politic dominat de doua mari partide, cel socialist si cel conservator, trecand prin coruptie si justitie sociala. In Spania, somajul a atins un nivel record de 21,19 la suta.