x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Party-ul alegerilor americane, la Bucureşti

Party-ul alegerilor americane, la Bucureşti

de Marina Constantinoiu    |    06 Noi 2012   •   23:57
Party-ul alegerilor americane, la Bucureşti

Alegerile din 2012 vor avea impactul celor din 1961, crede ambasadorul SUA, Mark Gitenstein
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a ţinut să salute evenimentul naţional al alegerilor americane printr-un party cu invitaţi pe sprânceană, dar şi insigne, ecusoane, steguleţe si pălării din plastic, tipic americane.

La evenimentul de la Bucureşti au fost prezenţi aproximativ 500 de invitaţi, printre care ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, consilierii prezidenţiali Iulian Chifu, Daniel Funeriu, Iulian Fota şi Bogdan Drăgoi, consilierul premierului Victor Ponta - Remus Cernea, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, prinţul Paul de România, personalităţi din diverse domenii, ambasadori ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, parlamentari români.

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, aflat la final de mandat în ţara noastră, a declarat marţi seara, la "Noaptea alegerilor", organizată în sala Rondă a hotelului Intercontinental, că alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie din Statele Unite vor avea acelaşi impact asupra lumii precum cele din 1961, când preşedinte a fost ales John F. Kennedy. Ambasadorul a refuzat să se pronunţe în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi, dar a ţinut să sublinieze că sistemul electoral american este unul foarte complicat. Şi, de altfel, a refuzat să îl explice asistenţei, pentru a nu strica atmosfera de petrecere. Party care, de altfel, a fost impecabil organizat.

"Alegerile se văd un pic diferit de la mii de kilometri depărtare, se văd altfel din sufrageria noastră de acasă. Alegerile americane sunt complicate, sismtemul colegiului electoral este un lucru complicat, şi eu nu voi încerca să-l explic în această seară. (...) Un alt aspect important este suma mare pe care America o cheltuieşte pentru organizarea alegerilor. Am înţeles că anul acesta am cheltuit şase miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria alegerilor", a spus ambasadorul Gitenstein. "Iubesc politica încă de la prima campanie electorală urmărită, de la alegerea lui John Fitzgerald Kennedy. Şi acele alegeri au fost strânse şi au schimbat istoria Americii şi a întregii lumi. Cred că şi alegerile din această zi vor avea aceeaşi influenţă şi nu vreau să-mi exprim susţinerea pentru niciuna dintre tabere", a spus acesta.

Prezent la eveniment împreună cu soţia sa Libby, ambasadorul american a mărturisit că este pentru prima oară când nu se află în Statele Unite pentru a vota la alegerile prezidenţiale, subliniind însă că a votat prin intermediul internetului. De asemenea, ambasadorul american a arătat şi că este pentru prima oară când nu participă la organizarea campaniei electorale pentru Partidul Democrat.

Alegerile din Statele Unite ale Americii vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă dintre democratul Barak Obama şi republicanul Mitt Romney, o cursă electorală extrem de strânsă.

×
Subiecte în articol: alegeri SUA alegeri sua 2012