x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patriarhul rus Kirill cere eliberarea stareţului de la Muntele Athos arestat pentru un scandal imobiliar

Patriarhul rus Kirill cere eliberarea stareţului de la Muntele Athos arestat pentru un scandal imobiliar

29 Dec 2011   •   12:23
Patriarhul rus Kirill cere eliberarea stareţului de la Muntele Athos arestat pentru un scandal imobiliar

Seful Bisericii Ortodoxe ruse, patriarhul Kirill, i-a adresat joi o scrisoare presedintelui elen Karolos Papoulias, prin care ii cere eliberarea staretului manastirii Vatopedi de la Muntele Athos, la o zi dupa plasarea acestuia in detentie in urma unui scandal politico-imobiliar.

In scrisoarea sa, postata pe site-ul patriarhiei ruse, Kirill isi exprima "nedumerirea fata de plasarea in detentie, inainte chiar de judecarea pe fond a cazului, a unui calugar care nu prezinta niciun pericol pentru societate".
"Consider ca este de datoria mea sa ii fac cunoscuta sefului de stat al Greciei durerea incercata si sa cer eliberarea arhimandritului Efraim", adauga patriarhul Kirill.
Staretul a fost incarcerat miercuri in inchisoarea Korydallos, de langa Atena, in asteptarea procesului in care va fi judecat pentru implicare intr-un scandal de schimb de terenuri cu statul.
El este acuzat de incitare la comiterea infractiunilor de frauda, sperjur si spalare de bani, acuzatii care ii pot aduce o pedeapsa de 7 ani de inchisoare. Procurorii afirma ca statul a fost prejudiciat cu circa 100 milioane de euro intr-o serie de schimburi de terenuri cu manastirea Vatopedi, una dintre cele mai bogate si influente de la Muntele Athos.
In urma scandalului izbucnit, doi ministri din fostul cabinet de dreapta condus de Costas Caramanlis si-au pierdut posturile. Dezvaluirile au contribuit la infrangerea partidului conservator Noua Democratie in alegerile din toamna lui 2009.
In luna noiembrie, Efraim s-a aflat intr-o vizita in Rusia, unde s-a intalnit cu premierul Vladimir Putin. Arestarea sa a provocat proteste in cercurile religioase si conservatoare de la Atena si Moscova (Agerpres).

×