x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patru ziare partenere ale WikiLeaks condamnă publicarea telegramelor diplomatice needitate

Patru ziare partenere ale WikiLeaks condamnă publicarea telegramelor diplomatice needitate

de Marina Constantinoiu    |    02 Sep 2011   •   14:06

Cotidiene partenere ale WikiLeaks au "condamnat" vineri publicarea in intregime a telegramelor diplomatice americane de catre site-ul specializat in dezvaluirea documentelor secrete, relateaza AFP.

Intr-un comunicat comun, The Guardian, New York Times, Der Spiegel si El Pais "deplang decizia WikiLeaks de a publica telegrame needitate, ceea ce poate pune surse in pericol".

Aceste ziare au colaborat in ultimele luni cu WikiLeaks pentru a difuza telegrame americane, dupa ce au sters din ele nume sensibile.

Pe contul sau de Twitter, WikiLeaks a anuntat vineri difuzarea a "251.287 de telegrame diplomatice americane, care pot fi consultate cu ajutorul cuvintelor-cheie", furnizand adresa site-ului care le gazduieste, fara a preciza daca din toate aceste documente au fost sterse numele persoanelor implicate.

WikiLeaks, care nu a putut fi contactat vineri dimineata, amenintase cu o zi inainte ca va difuza versiunea integrala a telegramelor, in pofida avertizarilor organizatiilor pentru drepturile omului si ale Statelor Unite cu privire la riscul pe care acest lucru l-ar putea reprezenta pentru persoanele citate.

Pana in prezent, WikiLeaks a dezvaluit in mai multe reprize o parte din telegramele diplomate aflate in posesia sa. A publicat o prima serie de 20.000 de documente incepand cu sfarsistul anului trecut. Aceasta publicare, etalata pe mai multe luni, s-a facut in parteneriat cu mai multe ziare, printre care New York Times si Guardian, care au eliminat din documente numele contactelor sau persoanelor incriminate.

WikiLeaks a furnizat zilele trecute o noua serie de circa 134.000 de telegrame diplomatice americane, printre care mai multe integral. Acum, toate telegramele diplomatice incapute in mainile WikiLeaks sunt consultabile pe Net, printr-un cuvant-cheie, ori cautand dupa numele tarii, ori dupa data difuzarii telegramei sau dupa originea documentului, la adresa (http://www.cablegatesearch.net/search.php).

×