x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe furiş, în China

Pe furiş, în China

17 Iun 2009   •   00:00

Fiul preşedintelui nord-coreean Kim Jong Il a efectuat prima sa vizită în srăinătate, aparent în calitatea de succesor al tatăului său. Potrivit ediţiei online a cotidianului britanic The Times, escapada tânărului Kim Jong Un, în vârstă de 26 de ani, a constat într-un zbor secret de la Phenian la Beijing în urmă cu aproximativ o săptămână, scopul vizitei fiind de a se prezenta personal conducerii Chinei ca viitor lider al Coreii de Nord.



Despre această vizită a relatat pe larg presa japoneză, care a citat în permanenţă surse oficiale şi anonime chineze. Potrivit cotidianului Asahi, Kim Jong Un s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Hu Jintao, cei doi discutând despre conflictul nuclear din peninsula coreană. Hu i-ar fi atras atenţia lui Kim împotriva unui nou test al unui dispozitiv nuclear, o mişcare care, în opinia unor experţi, ar putea avea loc către sfârşitul acestei săptămânii. Numeroşi analişti consideră aceste manevre tot mai agresive drept o încercare a lui Kim Jong Il, aparent bolnav, de a traversa "terenul minat din interiorul ţării" pentru a transfera puterea fiului său mai mic.

Unii analişti sunt de părere că liderul de la Phenian va direcţiona iniţial tensiunile cu lumea externă până la limită, iar în acel moment îi va permite fiului său să îşi asume meritul oferirii unei concesii, care să calmeze totul. Astfel, prezentat ca cel care a salvat Coreea de Nord de la un război cu Statele Unite, Kim Jong Un ar putea păşi în acest fel mai uşor pe urmele tatălui său.

×
Subiecte în articol: externe