x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe ruşi îi paşte grindina

Pe ruşi îi paşte grindina

de Irina Cristea    |    17 Aug 2010   •   00:00

După canicula ce a provocat incendii mistuitoare, pe ruşi îi ameninţă furtuni violente. Un front rece care a pătruns în cursul nopţii de duminică spre luni în Rusia, prin nord-vest, a provocat pagube importante, rafalele violente doborând copaci şi stâlpi şi lăsând fără curent electric aproape 100.000 de persoane.

Potrivit filialei de la Sankt Petersburg a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, pana de electricitate a afectat aproximativ 1.500 de localităţi din regiunea Sankt Petersburg şi Novgorod, Pskov, Vologda şi Arhanghelsk.

Frontul de aer rece se îndreaptă spre Moscova, capitala sufocată de caniculă şi fum. Autorităţile se aşteaptă la averse abundente, grindină, rafale de vânt atingând în unele locuri viteza de 28 de metri pe secundă. "Au fost date instrucţiuni, astfel încât consecinţele trecerii acestui front rece să fie reparate cât mai repede, dar şi pentru mobilizarea serviciilor medicale şi sociale", a precizat Guvernul, citat de Interfax.

Canicula şi incendiile din Rusia, incendiile din Pakistan şi cutremurele din Haiti au determinat Franţa să ceară, la Bruxelles, înfiinţarea unei forţe de reacţie rapidă împotriva dezastrelor naturale. Potrivit publicaţiei electronice EUObserver, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barosso, în care apreciază că UE "trebuie să ia măsurile necesare şi să construiască o forţă reală de reacţie UE, care să fie formată cu ajutorul resurselor statelor membre".

×
Subiecte în articol: externe