Prima tentativa de formare a unui Executiv a esuat, luni seara, la Atena, liderul partidului Noua Democratie, conservatorul Antonis Samaras, depunand mandatul primit luni din partea presedintelui tarii, Carolos Papoulias, in vederea formarii Guvernului, dupa o infrangere istorica in alegeri a celor doi stalpi ai sistemului politic elen, ale carei consecinte ingrijoreaza Europa.
Instabilitatea politica se prelungeste, odata cu reluarea incercarilor de formare a unei coalitii si, ulterior, a unui Guvern. Reticenta electoratului grec fata de masurile de austeritate dure impuse in ultimii ani si fata de partidele care au guvernat au orientat optiunile catre formatiuni care se opun acordurilor financiare internationale ale tarii. In timp ce mediile internationale comenteaza ca exista riscul renuntarii la intelegerile care, se pare, au salvat statul grec de la faliment, partidul care a obtinut al doilea scor in alegeri, partidul radical de stanga Syriza, incearca sa-si gaseasca parteneri de guvernare.
Spre stanga si spre renegociere
Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a creat surpriza la alegerile de duminica situandu-se inaintea socialistilor din PASOK, a avertizat deja ca vrea sa formeze un Guvern de stanga pentru a renegocia planul de asanare a economiei tarii cu creditorii acesteia, UE si FMI, in vederea reducerii masurilor de austeritate. El cere, de asemenea, ca o parte din datoria greaca sa fie anulata. Tsipras a exclus o participare la un Guvern de coalitie care sa sustina planul de redresare a tarii dictat de UE si de FMI.
Dar misiunea sa se anunta una dificila, avand in vedere refuzul deja exprimat de partidul comunist KKE de a se alia cu acesta si faptul ca cel de-al treilea partid de stanga, Dimar (stanga democratica) a obtinut doar 6,1 la suta din voturi, respectiv 19 mandate in Parlament.
In cazul unui esec, misiunea de formare a Guvernului va reveni celui de-al treilea partid clasat, respectiv PASOK, potrivit Constitutiei.
Syriza face parte dintr-un bloc antiausteritate heteroclit care detine majoritatea artimetica in Parlament, respectiv 151 de mandate din 300, fata de 149 detinute de PASOK si Noua Democratie, partide care au acceptat austeritatea impusa de creditorii tarii.
"Tara se indreapta spre catastrofa'
Din cele 151 de mandate, 97 apartin stangii sau extremei stangi (Syriza, partidul comunist, stanga democratica), iar 54 apartin extremei-drepte nationaliste (dintre care 21 partidului "Zori de Aur" cu reminiscente naziste). "Tara se indreapta catre catastrofa. Daca nu se va forma un Guvern de uniune nationala in urmatoarele zile, noi alegeri par inevitabile in iunie, iar victoria blocului antiausteritate al lui Tsipras este evidenta", avertizeaza cotidianul liberal Kathimerini in editorialul sau de marti.
De notat ca singurul scenariu majoritar posibil pentru a constitui un Guvern care sa reuneasca toate fortele antiausteritate – care dispun de 151 de locuri din totalul de 300 in Parlament – va trebui sa ia in calcul lui "Zori de Aur', care dispune de 21 de deputati.