x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe urmele lui Goran Hadzici, ultimul fugar căutat de TPI

Pe urmele lui Goran Hadzici, ultimul fugar căutat de TPI

21 Iul 2011   •   18:21

Transferul lui Goran Hadzici, ultimul fugar cautat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, arestat miercuri in Serbia, ar putea avea loc inca de maine dupa-amiaza, a declarat presei avocatul acestuia, Toma Fila, citat de AFP si Mediafax. Avocatul a precizat ca Hadzici a semnat deja "ca renunta sa faca apel (la decizia Tribunalului sarb pentru crime de razboi, care a declarat ca poate fi transferat), iar conditiile pentru transferul sau sunt intrunite. Incepand de vineri dupa-amiaza, este realist ca el sa fie transferat'.

Faptul ca renunta sa faca apel anuleaza implicit termenul de trei zile de care inculpatul dispunea pentru a reactiona la decizia Tribunalului sarb, a explicat magistratul. "Totusi, legea trebuie sa dea dovada si de umanism. Goran Hadzici a renuntat sa faca apel si va fi transferat la Haga dupa ce se va intalni cu familia sa astazi si maine', a adaugat avocatul.

Purtatorul de cuvant al procurorului sarb pentru crime de razboi, Bruno Vekarici, a declarat presei ca transferarea lui Hadzici va depinde de "evaluarile de securitate'. Justitia "si-a incheiat treaba, asa cum ati auzit de la avocatul lui Goran Hadzici, el a renuntat sa mai faca apel. Documentele referitoare la el au fost trimise la Ministerul de Justitie, unde ministrul va semna ordinul de transfer', a adaugat Vekarici.

Arestarea lui Goran Hadzici, in varsta de 52 de ani, la circa 100 de kilometri nord-vest de Belgrad, a fost anuntata in urma cu doua zile de presedintele sarb, Boris Tadici. Hadzici este acuzat de uciderea a sute de civili croati si de masacrul de la Vukovar din timpul razboiului din Croatia (1991-1995).

×