x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pedro Almodovar şi Mario Vargas Llosa, printre sutele de intelectuali spanioli antiseparatismul Cataloniei

Pedro Almodovar şi Mario Vargas Llosa, printre sutele de intelectuali spanioli antiseparatismul Cataloniei

de Istvan Deak    |    06 Noi 2012   •   15:40
Pedro Almodovar şi Mario Vargas Llosa, printre sutele de intelectuali spanioli antiseparatismul Cataloniei
Sursa foto: CESAR MANSO/AFP

Sute de intelectuali spanioli au semnat un manifest împotriva politicii separatiste promovate de Guvernul regional din Catalonia. Documentul, publicat de cotidianul El Pais, este semnat, între alţii, de regizorul Pedro Almodovar şi de scriitorul Mario Vargas Llosa. Catalonia, regiune autonomă cu cele mai mari datorii, se află în conflict deschis cu Guvernul central spaniol, care s-a opus în septembrie propunerii acesteia cu privire la o mai mare autonomie bugetară. Preşedintele regiunii, Artur Mas, liderul coaliţiei naţionaliste Convergencia i Unio (Ciu), a convocat alegeri anticipate pentru 25 noiembrie. În caz de victorie, el promite să organizeze un referendum cu privire la independenţa Cataloniei.

"Catalonia nu este jefuită de către Spania, iar spaniolii nu dispreţuiesc Catalonia” - se precizează în manifestul care recunoaşte dorinţa catalanilor de reorganizare şi reprezentare a intereselor indentitare, în instituţii, însă critică politicianismul practicat de partidele care nu îşi recunosc greşelile comise în gestionarea crizei economice, dând vina pe Spania pentru situaţia actuală, potrivit Rador.

"Separatiştii îşi transformă ideea particulară asupra Spaniei în ţap ispăşitor, pe care apasă toate problemele”, inclusiv marile dificultăţi provocate de criza economică şi financiară, continuă semnatarii, între care scriitori, actori, economişti şi responsabili politici din întreaga Spanie.

"Forţele democratice trebuie să se unească în căutarea unei soluţii pentru Catalonia, pentru o finanţare justă şi o federalizare în cadrul statului spaniol” - se mai afirmă în manifest. Documentul vine după un alt comunicat, în aceeaşi notă, transmis de alte aproximativ 50 de personalităţi.

Conform sondajelor de opinie, jumătate dintre catalani sunt de acord cu independenţa regiunii, considerând că un stat catalan ar ajuta la ieşirea din recesiune, dar procentul scade la 40 la sută, dacă asta ar însemna ieşirea din Uniunea Europeană. Catalonia este cea mai bogată regiune a Spaniei şi produce o cincime din PIB-ul ţării, dar în acelaşi timp, este şi cea mai îndatorată.

×